MG+MSUM

RAZSTAVA | Tobias Putrih: Perceptron
25. marec 2021 — 29. avgust 2021
#
#
#
#
#

Tobias Putrih

Perceptron

Moderna galerija, 25. marec – 29. avgust 2021
Kustos: Igor Španjol

 

Tobias Putrih se v konceptualnih in materialno efemernih projektih giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo ter se ukvarja z avantgardami 20. stoletja, zlasti z utopičnimi in vizionarskimi koncepti oblikovanja prostora. Njegova dela so največkrat predlogi, makete oziroma modeli obstoječih arhitekturnih zasnov in historičnih idej. Navdihujoč se pri dediščini eksperimentiranja, med drugim v opusih Buckminsterja Fullerja, Friedricha Kieslerja in Yona Friedmana, Putrih uresničuje arhitekturne spremembe javnih prostorov – kinodvoran, knjižnic, galerij in univerz – ter gradi začasna okolja iz običajnih, industrijskih ali nematerialnih materialov: papirja, kartona, lesa in svetlobe. Lomljene oblike ter spremembe nivojev prostora in osvetlitve uporablja za gradnjo pripovedne poti, na kateri obiskovalce potaplja v notranjosti prostorskih postavitev. Svoje instalacije snuje kot družbene prostore, strukture za ustvarjanje in ohranjanje občutka skupnosti. Na njegove minimalistične rešitve vplivajo modernistične strukture, še zlasti v delih, ki poudarjajo preproste zgradbe, mehanizme projiciranja, bele ploskve in čist prostor. Modernistična zaznavna arhitektura je za Putriha, ki raziskuje njene oblike zatopljenosti v ambient, generativna umetniška paradigma. Umetnik se v delu še zlasti tesno navezuje na razvijajočo se zgodovino arhitekture kinodvoran, zato njegove instalacije v svojih površinah združujejo tako povsem zaznavne konstrukcije kot bolj zapletene atmosferične oblike nekdanjih kinodvoran. S takim poustvarjanjem socialne arhitekture projiciranja pokaže spremenljive geometrije in variabilne arhitektonike. Umeščene v kiparsko formo v začasnih, prilagodljivih arhitekturah, podobnih zaslonskim pregradam, postanejo Putrihove zamišljene površine same prosojni teksturni objekti.

 

Razstava prinaša prvi celovit pogled na dve desetletji dela umetnika, ki redno razstavlja doma in po svetu. Ob koncu razstave bo izšel pregledni katalog v sodelovanju z galerijo Gregor Podnar in založbo Hatje Cantz. 

 

_____________________
Tobias Putrih (1972) je leta 1999 diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam leta 2003 tudi magistriral iz kiparstva in videa. V letih 1998–99 je študiral na Kunstakademie Düsseldorf pri Tonyju Craggu. Njegova dela so vključena v številne muzejske zbirke: MoMA, New York, MACBA, Barcelona, Fondazione Prada, Milano itd. Za svoje delo je prejel več nagrad, tudi osrednjo slovensko nagrado Prešernovega sklada za leto 2008. Putrih živi in dela med Ljubljano in ameriškim Cambridgeem v zvezni državi Massachusetts. Tam od leta 2015 predava na smeri Program in Art, Culture and Technology – School of Architecture and Planning, Massachusetts Institute of Technology.

 

 

Razstavo so podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Zavarovalnica Triglav d.d., Gregor Podnar, Massachusetts Institute of Technology, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani in BTC d.d. 

               
 
Priporočamo