MG+MSUM

2021

MG+

RAZSTAVA | Picasso: Črka v risbo

30. september 2021 — 09. januar 2022
V Moderni galeriji se letošnjo jesen poklanjamo Pablu Picassu (1881–1973), enemu najpomembnejših umetnikov vseh časov in pionirju umetnosti 20. stoletja. 25. oktobra mineva 140 let od njegovega rojstva. Ob tej priložnosti postavlja Moderna galerija na ogled njegove ilustracije, ki so nastale okoli sredine prejšnjega stoletja. Vse prihajajo iz zasebne zbirke v Italiji.
+MSUM

RAZSTAVA | SONICA | Tuomas A. Laitinen

26. september 2021 — 03. oktober 2021
Umetnik Tuomas A. Laitinen v sodelovanju s Festivalom Sonica v organizaciji MOTA - Muzeja tranzitornih umetnosti
GOSTOVANJE

GOSTOVANJE | Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih – Napisati revolucionarno pesem ni dovolj

24. september 2021 — 15. oktober 2021
Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih (s podnaslovom: Napisati revolucionarno pesem ni dovolj), ki je prirejena verzija razstave, ki je bila prvič na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova leta 2019. Druga verzija te razstave, “postaja”, je bila predstavljena lani v Azijskem kulturnem centru v Gwanguju v Južni Koreji.
+MSUM

RAZSTAVA | SPOZNANJE! UPOR! REAKCIJA! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu

24. junij 2021 — 10. oktober 2021
V devetdesetih letih je bil na ozemlju nekdanje Jugoslavije politični performans večinoma neposredna posledica vojne in radikalnih političnih, družbenih, ekonomskih in kulturnih sprememb v vseh porah družbe nekoč skupne države.
MAXXI, RIM

GOSTOVANJE | Večje od mene – Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije

05. maj 2021 — 12. september 2021
Razstava bo predstavila sodobno umetnost s teritorija nekdanje Jugoslavije, ki se pri iskanju odgovorov na urgentna vprašanja današnjega časa med drugim sklicuje tudi na potenciale lokalnih emancipatornih tradicij.
+MSUM

PREPIH | Maxime Berthou, Mark Požlep, Hogshead 733

13. april 2021 — 24. avgust 2021
Mark Požlep deluje na polju vizualne in performativne umetnosti, prostorskih instalacij in videa. Njegova umetniška praksa vključuje popotovanja, ki so nekakšni dolgotrajni performansi in vzdržljivostna umetnost. Gre za intenzivno raziskovanje, da bi se razkrila napetost med politiko, poetiko in akcijo posameznika.
MG+

RAZSTAVA | Tobias Putrih: Perceptron

25. marec 2021 — 29. avgust 2021
Tobias Putrih se v konceptualnih in materialno efemernih projektih giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo ter se ukvarja z avantgardami 20. stoletja, zlasti z utopičnimi in vizionarskimi koncepti oblikovanja prostora.
+MSUM

RAZSTAVA | Avtografija, zagonetnost, uporništvo: fotografija Božidarja Dolenca

24. februar 2021 — 06. junij 2021
Kompleksnost, bogastvo in obsežnost opusa avtorja, ki je s svojim nekonformističnim duhom ob tematiziranju uličnih prizorov izoblikoval fotografsko poetiko, prepoznavno po skoraj boleči neizprosnosti in pomenski trpkosti, in ki ga je posebna vizualna estetika dogodkov alternativne kulture od konca sedemdesetih let dvajsetega stoletja pritegovala tako močno.
+MSUM

KOMENTAR #15 | Maja Smrekar, Peter Karba: Art-area 71, 2006

15. februar 2021
Art-area se je preselila v Rog. Maja Smrekar in Peter Karbe sta iz svojega bivanja v Rogu leta 2006 sestavila audiodokument, eksperimentalni audiotarec, skozi katerega sta se srečala z izkušnjo oblikovanja vzdušja prostora v zvočnem mediju.
MG+

RAZSTAVA | Iz ateljeja – Bojan Gorenec: Nadčustvanje (Prebijanje iz obroča)

30. januar 2021 — 21. marec 2021
Bojan Gorenec se predstavlja z najnovejšo serijo slikarskih del, ki zadevajo tako kompleksnost kot protislovja v relaciji slikarstva oziroma umetnosti do lastnega (zgodovinskega, medijskega) časa in prostora.
+MSUM

KOMENTAR #14 | Pisma podpore

Od januarja 2021
V Moderni galeriji (MG+MSUM) podpiramo Radio Študent, dolgoletnega medijskega sponzorja in partnerja v diskurzivnem programu. Pridružite se koaliciji za ohranitev Radia Študent s podpisom peticije ohranitev širine in globine radijskega oddajanja: koalicija.radiostudent.si.
Arhivske povezave