MG+MSUM

EPUB | Odrast in napredek

Maja Smrekar, Preživetveni komplet za antropocenega – Napovednik, 2015. Fotografija iz instalacije. Foto: Borut Peterlin. Koncept arhitekture in oblikovanja: Andrej Strehovec, u.d.i.a. Produkcija: Zavod Aksioma.

 

L'Internationale Online je samostojna raziskovalna platforma, ki deluje na pobudo konfederacije sedmih evropskih ustanov in partnerjev s področja moderne in sodobne umetnosti Internacionala. Po e-publikaciji z naslovom Varčevalni ukrepi in utopija predstavljamo novo zbirko Odrast in napredek, s katero preko umetniških, teoretskih in raziskovalnih intervencij razmišljamo o na videz oddaljenih konceptih. 

 

E-publikacija Odrast in napredek predstavlja polifonični pristop k nekaterim izzivom in grožnjam današnjega časa iz etičnih, ekoloških in političnih vidikov ter razkriva drugačne poglede na trenutno krizo s kritičnimi eseji, pripovedovanjem zgodb, znanstveno fantastiko, biomorfnim oblikovanjem, avdiovizualnimi sledovi umetniških praks in alegoričnimi zemljevidi.

 

PrispevkiSara Buraya Boned, Cristina Cámara, Marta Echaves, Silvia Federici, Ida Hiršenfelder, Vladan Joler, Vincent Liegey, Monica Narula, Nataša Petrešin-Bachelez, Corina Oprea, Paula Pin Lage, Ajda Pistotnik.

DelaRosa Barba, nora chipaumire in Ari Marcopoulos, Vladan Joler, Staš Kleindienst, Elizabeth LaPensée, Paula Pin Lage, Raqs Media Collective, Maja Smrekar, Andrés Tena.

 

V tokratni izdaji predstavljamo tudi dela iz muzejskih zbirk Internacionale. Moderna galerija je za objavo prispevala lanskoletno novo pridobitev, sliko Staša Kleindiensta Krajina s potepuškimi psi iz leta 2019, Museo Reina Sofía pa je za spletno projekcijo prispeval digitalizirani 16mm barvni film Rose BarbaEmpirični efekt. Del zvočnovizualne spletne projekcije, s katero bomo med 17. februarjem in 17. aprilom 2021 pospremili tokratno izdajo, sta tudi deli #PUNK 100%POP N!IGGA (2018) nore chipaumire in Arija Marcopoulosa ter avtodokumentarec transfeministične umetnice in raziskovalke Paule Pin LageZ odrastjo rastem (2021), ki je nastal posebej za tokratno e-publikacijo.

 

Vabimo vas, da se naročite na novičnik, ki izhaja vsake tri mesece in spremljate aktualne prispevke, spletne programe, publikacije in aktivnosti Internacionale.

 

L'Internationale Online je del štiriletnega programa Naše številne Evrope, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala s partnerjema Akademijo Valand (Univerza v Göteborgu) in Državnim kolidžem za likovno umetnost in oblikovanje v Dublinu. Podpira jo program Evropske unije Kreativna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo.