MG+MSUM

PREPIH | Jaka Babnik | Časovna izravnava
20. oktober 2020 — 28. marec 2021
#
#
#

PREPIH

Jaka Babnik

Časovna izravnava

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

20. oktober 2020 – 17. januar 2021

 

Jaka Babnik v svojem delu preizprašuje razmerje med fotografijo, fotografiranim objektom in njegovim kontekstom. Bolj kot fizična pojavnost objekta ga zanimata njegov pomen in simbolna vrednost. Uporablja topografske, antropološke in raziskovalne metode, pri tem pa prehaja med raznolikimi zvrstmi fotografskih praks. V svojih fotografskih raziskavah se pogosto loteva zamolčanih zgodovinskih pojavov in dogodkov ter pretežno sodeluje z institucijami.

 

Projekt Časovna izravnava, nastal v sodelovanju z Muzejem Jugoslavije v Beogradu, je zasnovan kot študija historičnega spomina - ta se vzpostavlja kot prizadevanje po puščanju sledi v času in prostoru oziroma »vpisovanju v zgodovino«. V njem avtor sledi spremembam družbenopolitične pokrajine, kot se simbolno kažejo v količini zapisov obiskovalcev Hiše cvetja v tamkajšnji spominski knjigi od leta 1980 do danes. Strmemu padcu volumna knjig v letih neposredno po smrti predsednika Tita sledijo nadaljnje oscilacije, ki odpirajo vprašanja vloge arhivov, zgodovinopisja in institucij. Zapisi gradijo nekakšen prostorski graf in so zgovorni materialni pričevalci intenzitete družbenih sprememb in ideološkega nihanja na območju nekdanje države. Občutljivost, ki jo terja tovrstni distancirani pogled, presega neposreden vpogled v samo vsebino posamičnih shranjenih besedil.

 

Jaka Babnik (1979) je diplomiral iz sociologije kulture in zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Med letoma 1998 in 2006 je delal kot fotograf in urednik fotografije za rolkarsko revijo Pendrek. Je avtor in režiser rolkarskih filmov Damage (2002) in Listen to Srečna mladina (2006). Leta 2006 je soustanovil čezbalkansko ulično revijo Kontejner, katere urednik je bil do leta 2009. Poleg umetniškega in fotografskega angažmaja je Babnik tudi soustanovitelj in solastnik založbe Rostfrei.

 

Kustos razstave je Igor Španjol.

 

 
Priporočamo