MG+MSUM

2020

+MSUM

KOMENTAR #13 | Tomato Košir: Sramota

22. december 2020 —
...
MG+

SERIJA KRATKIH PREDSTAVITEV | Andrzej Wróblewski, Čakalnica

Razstava bo na ogled do 8. januarja 2021
Serija šestih kratkih vpogledov v teme, ki vam jih ponuja razstava poznih del Andrzeja Wróblewskega v Moderni galeriji. Vsak konec tedna.
+MSUM

PREPIH | Jaka Babnik | Časovna izravnava

20. oktober 2020 — 28. marec 2021
Jaka Babnik v svojem delu preizprašuje razmerje med fotografijo, fotografiranim objektom in njegovim kontekstom. Bolj kot fizična pojavnost objekta ga zanimata njegov pomen in simbolna vrednost. Uporablja topografske, antropološke in raziskovalne metode, pri tem pa prehaja med raznolikimi zvrstmi fotografskih praks. V svojih fotografskih raziskavah se pogosto loteva zamolčanih zgodovinskih pojavov in dogodkov ter pretežno sodeluje z institucijami.
MG+

MEDNARODNA RAZSTAVA | Andrzej Wróblewski, Čakalnica

15. oktober 2020 — 10. januar 2021
Prva mednarodna razstava poljskega slikarja Andrzeja Wróblewskega (1927–1957), v celoti posvečena njegovemu potovanju po Jugoslaviji in njegovemu poznemu delu. Na ogled ponuja več kot 120 njegovih del, ki so nastala med letoma 1955 in 1957. Koncept razstave med drugim temelji na »mentaliteti čakalnice«, kot jo je v katalogu documenta IX orisal nemški dramatik Heiner Müller in ki naj bi bila značilna prav za izkušnjo nekdanje socialistične Srednje in Vzhodne Evrope.
+MSUM

KOMENTAR #12 | Gibanje OHO, Marko Pogačnik: Plakat US Army, 1966

Od 13. oktobra 2020
V preddverju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova uvajamo novo rubriko Aktualni komentarji iz preteklosti, v kateri bodo na plakatih predstavljena dela iz zbirk Moderne galerije, ki imajo s svojo vsebinsko večplastnostjo sporočilno moč za vse čase. Muzej sodobne umetnosti s svojimi projekti ne zamejuje sodobnosti samo na aktualno sedanjost, ampak jo išče tudi v preteklosti. V seriji bomo predstavili na novo narejene plakate z deli iz naših zbirk, ki bodo potenciale iz preteklosti povezovala z urgencami in problemi današnjega časa.
+MSUM

RAZSTAVA | TINTA 2020 | Lewis Trondheim in Pijani zajci

09. oktober 2020 — 31. januar 2021
V okviru festivala stripa Tinta 2020 poteka razstava Lewis Trondheim in pijani zajci, v katerih dela največjega imena francoskega stripa zadnjih desetletih sopostavljajo s produkcijo skupine slovenskih risarjev srednje generacije.
+MSUM

RAZSTAVA | Festival Sonica | Jenna Sutela: Holobiont

22. september 2020 — 27. september 2020
Video, v katerem glavno vlogo igra nattō bakterija Bacillus subtilis, dokumentira rituale Planetarne zaščite Evropske vesoljne agencije in raziskuje ekstremofilne bakterije v fermentirani hrani kot možnih distributerjih življenja med planeti. Delo skozi prikaz počasnega približevanja iz vesolja pa vse do notranjosti črevesja obravnava idejo utelešenega spoznavanja v planetarnem merilu. Ob otvoritvi bo potekal pogovor med Jenno Sutelo (videoklic) in Tjašo Pogačar (v živo v +MSUM).
+MSUM

RAZSTAVA | Jasmina Cibic: Fundus prizadevanja

01. september 2020 — 08. februar 2021
Muzej sodobne umetnosti Metelkova predstavlja Fundus prizadevanja, samostojno predstavitev novega projekta Jasmine Cibic. Razstava izhaja iz umetničinega že dlje časa trajajočega raziskovanja ideje političnega obdarovanja s kulturo ter vloge tovrstnih darov v nacionalnih in političnih strukturah v trenutkih evropske krize v dvajsetem stoletju.
MG+MSUM

MG+MSUM od doma

17. marec 2020 — 3. maj 2020
V Moderni galeriji smo pripravili nekaj spletnih aktivnosti, s katerimi vam želimo omogočiti dostop do aktualnih razstav in del iz naše stalne zbirke, prav tako pripravljamo poseben program v sodelovanju z galerijami iz konfederacije Internacionala, aktivni pa smo tudi pri pomoči vsem, ki v teh dneh to pomoč potrebujejo.
MG+MSUM

SERIJA L'INTERNATIONALE | Umetniki v karanteni

21. april 2020 — 14. maj 2020
Konfederacija muzejev Internacionala je povabila štirinajst umetnic in umetnikov, naj se udeležijo pogovora iz svojih sedanjih življenjskih in delovnih prostorov, pogojev in krajev. Njihovi razmisleki nam podajajo nove poglede na javni/zasebni prostor, solidarnost in kritiko, ki se seveda bistveno navezujejo na ta čas. Novo nastala dela predstavljajo: Maja Smrekar, Paweł Żukowski, Guy Woueté, Siniša Labrović, Isidoro Valcárcel Medina, Babi Badalov.
MG+

RESTAVRATORSKA RAZSTAVA | Rihard Jakopič pod drobnogledom. Stare poškodbe — nove rešitve

18. junij 2020 — 04. oktober 2020
Z razstavo želimo čim širši javnosti, tudi ranljivim skupinam, kot so slepi in slabovidni, približati tako likovne umetnine, kot tudi konservatorko-restavratorske vsebine povezane z Jakopičevimi deli.
+MSUM

PREPIH | Jošt Franko, Blut und Boden

04. junij 2020 — 20. september 2020
Umetnostna in fotografska praksa Jošta Franka temelji na interdisciplinarnih raziskovalnih projektih, ki tematizirajo migracije, delavske pravice ter spregledane vzporedne zgodovine skupnosti in posameznikov na območju bivše Jugoslavije.
MG+MSUM

GOSTOVANJE | Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, postaja Gwangju

15. maj 2020 — 25. oktober 2020
Asia Culture Center Gwangju, Južna Koreja gosti razstavo Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih kot del širšega projekta Solidarity Spores / http://www.mg-lj.si/si/razstave/3254/katalog-spore-solidarnosti//i>.
MG+MSUM

SPLETNA RAZSTAVA | Virusni avtoportreti

15. april 2020 — 31. december 2020
Spet smo doma, zdaj prvič zares izolirani. Na novo opazujemo svojo kuhinjo, sobo, spalnico, stranišče in zdi se, kot da se prvič zares polno zavedamo vonja našega stanovanja, njegove udobnosti in lepote ali pa odpadlega ometa in slabo tesnečih oken. Nekateri razlagajo sanje, povezane z našim domom, kot da bi bile to sanje o nas samih, kot da bi bil naš dom tako enkraten, kot smo enkratni mi sami. To si, kar je tvoj dom. A tako preprosto vseeno ni.

SPLETNA ARHIVSKA RAZSTAVA | Pogled nazaj za pogled naprej

20. marec 2020 — 15. april 2020
Spletna razstava Pogled nazaj za pogled naprej izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Mesta žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Dela po izboru kuratork nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost.

ARTEMIJA #20 | Zore Plešnar, Nad oblaki

17. marec 2020 — 18. maj 2020
Moderna galerija je v času dela od doma s serijo ARTEMIJA predstavljala kratke misli o izbranih umetninah iz zbirk Moderne galerije. Tokrat vam predstavljamo zadnjo epizodo s serijo fotografij Zore Plešnar, Nad oblaki.
+MSUM

RAZSTAVA | Karol Radziszewski: QAI/CEE

12. marec 2020 — 20. september 2020
Karol Radziszewski predstavlja bogat izbor srednje- in vzhodnoevropskega kvirovskega arhivskega gradiva iz zbirke Queer Archives Institute (QAI). Radziszewski je QAI ustanovil novembra 2015 kot neprofitno organizacijo, ki jo vodi umetnik. Posvečena je raziskovanju, zbiranju, digitalizaciji, predstavljanju, razstavljanju, analiziranju in umetniškemu interpretiranju kvirovskih arhivov, s posebnim poudarkom na državah nekdanjega vzhodnega bloka.
+MSUM

RAZSTAVA | Filmska komuna Rožava: Oblike svobode

05. marec 2020 — 16. avgust 2020
Razstavo odpira Filmska komuna Rožava, leta 2015 ustanovljeni kolektiv filmskih ustvarjalcev, ki deluje v avtonomni regiji Rožava (kar pomeni zahod, nanaša pa se na zahodni del Kurdistana v sedanji severni Siriji).
MG+

RAZSTAVA | Zoran Mušič: Obsojeni na upanje – Risbe iz Dachaua

27. februar 2020 — 05. julij 2020
Razstava v Italiji odkritih 24 Mušičevih risb iz Dachaua v sklopu stalne razstave umetnosti 20. stoletja v Moderni galeriji. Z razstavo se ponovno vprašamo "Kako se umetnost spopada s točko, na kateri nam je lahko odvzeto prav vse? Ne zgolj s fizično smrtjo, temveč s smrtjo za časa življenja. Kako ustvarjati umetnost po plinskih celicah?"
MG+

RAZSTAVA | Introspektiva: V.S.S.D. (Veš slikar svoj dolg, 1985–1995) +– Alen Ožbolt (dela 1995–2018)

06. februar 2020 — 30. avgust 2020
Retrospektivna razstava dvojca Veš slikar svoj dolg (V.S.S.D.), ki je bil aktiven med letoma 1985 - 1995 in Alena Ožbolta, ki je po razhodu V.S.S.D. nadaljeval samostojno umetniško pot, bo ponudila celovit vpogled v produkcijo tega posebnega fenomena umetnosti poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih let pri nas.
MG+

RAZSTAVA | Cenzura in svoboda izražanja. O nazadovanju svobod v Evropi

04. februar 2020 — 14. februar 2020
Razstava želi izraziti svojo brezpogojno podporo umetnosti, kulturi in novinarstvu ter dati zgled svobode mnenja in človekovih pravic.
MG+MSUM

RAZSTAVE 2020

01. januar 2020 — 20. junij 2021
Razstave v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v letu 2020.
Arhivske povezave