MG+MSUM

2019

+MSUM

PREPIH | Živa Božičnik Rebec: Topical Applications 2

19. december 2019 — 15. marec 2020
Razstava Topical Applications Vol. 2 obravnava izginotje telesa v snoveh, postopkih in proizvodih sodobne lepotne industrije, iz katerih telo izide kot površina, ki jo je mogoče dizajnirati in izboljšati.
MG+

RAZSTAVA | VR,360°@ANIMATEKA

29. november 2019 — 08. december 2019
Po lanskoletnem uspehu razstave, ki nas je odpeljala v svet virtualne resničnosti in 360-stopinjskega doživljanja animiranega filma, se letos vračamo s svežim izborom mednarodno odmevnih VR avtorskih animacij.
+MSUM

RAZSTAVA | Dimitry Orlač: Spomin/prisotnost

28. november 2019 — 16. februar 2020
Pregledna razstava je izbor iz obsežne donacije del Dimitryja Orlača, enega najbolj samosvojih sodobnih umetnikov, ki se je po prehojenem večjem delu svoje umetnostne poti odločil podariti Moderni galeriji več kot petdeset dragocenih del, nastalih v različnih tehnikah in časovnih obdobjih.
+MSUM

BIO 26| SKUPNO ZNANJE | Zbirke znanj

14. november 2019 — 09. februar 2020
BIO 26 zajema kurirano razstavo v MAO, in šest zmagovalnih projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona na lokacijah partnerskih institucij: Narodne in univerzitetne knjižnice, Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Univerze v Ljubljani, Doma starejših občanov Fužine, Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in časopisne hiše Delo.
+MSUM

PREPIH | Neja Zorzut

24. oktober 2019 — 08. december 2019
V svojem delu Neja Zorzut raziskuje vezi med objektnostjo in telesnostjo. Pri tem objektnost razume kot dojemanje predmeta v prilagajanju in povezavi s telesom. S serijo samostojnih razstav Prepih v pritličju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova predstavljamo sveže ideje na področju sodobne umetnosti. Kustos razstave je Igor Španjol.
+MSUM

RAZSTAVA | TRANS-FORM:ACTION

15. oktober 2019 — 17. november 2019
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na odprtje TRANS-FORM:ACTION, bienalne mednarodne razstave projekta TRANSFORM.
MG+

9. TRIENALE SODOBNE UMETNOSTI U3 | Živo in mrtvo

10. oktober 2019 — 12. januar 2020
S čim se v današnjem času ukvarja avantgarda v Sloveniji? Vprašanje morda zveni preprosto, celo banalno, vendar se z njim znova odpira razprava o dveh vprašanjih – obstoju avantgarde in o sodobnosti. Na začetku se vprašajmo: ali je avantgarda v Sloveniji živa ali ne. Kustos je med terenskimi raziskavami ugotovil, da je oboje hkrati – živa in mrtva.

SPLETNA ARHIVSKA RAZSTAVA | osborn&møller: Pogled nazaj za pogled naprej

10. oktober 2019 — 31. december 2019
Moderna galerija v sodelovanju z Mestom žensk na spletni strani repozitorija za hranjenje digitalne avdiovizualne kulturne dediščine Mrežni muzej predstavlja spletno razstavo Pogled nazaj za pogled naprej. Razstava iz arhiva Mesta žensk tematizira kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje po izboru kuratorskega dueta osborn&møller v okviru razstave Alicije Rogalske v Galeriji Škuc. Kustosinji bosta projekt predstavili danes v Galeriji Škuc ob 17.00 uri.
+MSUM

ODPRTJE FESTIVALA SONICA in RAZSTAVE | Antifonično dejanje

24. september 2019 — 06. oktober 2019
Festival Sonica 2019 se odpira v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v sodelovanju z Moderno galerijo s skupinsko razstavo Antiphonic Incidence in delavnico "naredi-sam/a" elektronike Varuhi Arktike.
MG+

RAZSTAVA | Iz fotografske zbirke Moderne galerije: fotografski albumi in avtorske fotografske knjige

24. september 2019 — 26. november 2019
Razstava fotografskih albumov in avtorskih fotografskih knjig obsega čas od konca 19. do začetka 21. stoletja in daje vpogled v tovrstno gradivo, pridobljeno za fotografsko zbirko Moderne galerije od njene ustanovitve leta 1991 naprej.
+MSUM

RAZSTAVA | Portret Jugoslavije v stilu skupine Art & Language

Od 28. avgusta 2019
Namen razstave je, da bi z obstoječim arhivskim gradivom in dokumenti aktualizirali delovanje skupine Art & Language in izpostavili obsežen vpliv njihovih stališč o konceptualni umetnosti.
+MSUM

IZBOR DEL IZ ZBIRK Moderne galerije | Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

19. avgust 2019 — 31. avgust 2021
Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Zbirka, ki je bila ustanovljena leta 2000, podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav.
+MSUM

RAZSTAVA | Dejanja kontaktne improvizacije

02. julij 2019 — 07. julij 2019
Gestes du Contact Improvisation [Dejanja kontaktne improvizacije] je potujoča razstava francoskega muzeja Musée de la danse kuratorja Romaina Bigéja. Nastala je z namenom povezovanja in naselitve nejasnega vmesnega prostora med plesnim studiem in muzejem. V Ljubljani je razstava prikazana v Stari mesti elektrarni (SMEEL) in v Začasnem slovenskem plesnem arhivu v +MSUM.
+MSUM

PREPIH | Maja Hodošček

27. junij 2019 — 15. september 2019
V svojem delu Maja Hodošček raziskuje družbene odnose v luči politike izmenjave in sodelovanja, zanimajo jo spekulativni načini reprezentacije v odnosu do dokumentarnega.
MG+MSUM

58. BENEŠKI BIENALE | Marko Peljhan: Here we go again … SYSTEM 317

11. maj 2019 — 24. november 2019
Na Bienalu bo Peljhan postavil novo delo iz serije Resolucija. Gre za dvajsetletni ciklus del, ki podaja konkretne fizične in praktično izvedljive rešitve za določene probleme v družbi. Z njim se odziva na sodobno stanje sveta, ki zahteva ponovno odkrivanje prostora, kraja ali fizične lokacije posameznika in utopičen odgovor na hitre spremembe razmer življenjskega okolja.
+MSUM

RAZSTAVA | Ob 50. obletnici Radia Študent: Razpoke

07. maj 2019 — 16. junij 2019
Razstava in AV performansi predstavljajo izbor sodelavk in sodelavcev Radia Študent, ki razvijajo od radijskega medija neodvisno eksperimentalno zvočno-vizualno prakso. V stiku z radijskim medijem so razvili slušni métier, ki pronica v njihova avtorska dela kot posebna občutljivost za napol pridušene, komaj vidne in zamolčane zgodbe.
MG+

RAZSTAVA | Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941)

25. april 2019 — 15. september 2019
Mednarodna razstava vizualne umetnosti v Kraljevini Jugoslaviji bo problemski pregled slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, fotografije in filma od uvedbe diktature do začetka druge svetovne vojne.
+MSUM

IZBOR DEL IZ ZBIRK Moderne galerije | Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

09. april 2019 — 18. avgust 2019
Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Zbirka, ki je bila ustanovljena leta 2000, podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav.
+MSUM

KOMENTAR #11 | Izar Lunaček: Rent-a-greh ali Vse se da nazaj vzet

Od srede, 20. marca 2019
Izar bo za lep čas MSUM-ov vetrolov okrasil z linijsko risbo prvih ljudi pred klasično dilemo, s čimer bi rad malo žoknil v ta naš fletni čas, ko je po eni strani vse nepopisno usodno, za vse večne čase vpisano v spletno zgodovino, obenem pa efemerno minljivo, zamenljivo po enem mesecu, če se naveličaš ali če ugotoviš, da ti ta stil ne paše.
+MSUM

RAZSTAVA | Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

07. marec 2019 — 10. september 2019
Razstava se bo posvetila gibanju neuvrščenih (GN) s posebnim poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike, v sodobni kontekst pa jih bo postavila z vprašanjem: Bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če ja, kakšna bi bila?
+MSUM

PREPIH | Cikel »Čuvaji na Prepihu« | Nika Ham: Videospot

06. februar 2019 — 24. april 2019
V ustvarjalni praksi Nike Ham obstaja posebno razmerje med njenim umetniškim delovanjem in delom, ki ga opravlja. Pogoje ustvarjanja je našla v specifični situaciji, ki je tesno povezana z njenim honorarnim statusom delavke v Moderni galeriji.
MG+

RAZSTAVA | Čas brez nedolžnosti. Novejše slikarstvo v Sloveniji

31. januar 2019 — 31. marec 2019
Slika v novem tisočletju nastaja z zavestjo o temeljno drugačnem slikarskem pogledu, ki ne upravičuje več nedolžnosti v pojmovanju slike kot izpraznjenega mesta brez spomina in zgodovine, niti avtonomije umetniškega dela ali iluzije o možnem slikarskem zajetju resnice.
+MSUM

RAZSTAVA | Nezanesljiva okolja: 17 primerov sodobne fotografije v Sloveniji

09. januar 2019 — 24. marec 2019
17 primerov sodobne fotografije v tej navezavi posredno ponuja razmislek o sodobnem okolju in o tem, kako nas je to oblikovalo s pogoji dela in življenja v različnih sistemih v zadnjih šestih desetletjih, od socializma preko tranzicije do zdaj že vse obvladujočega kapitalizma, ki brez prevzemanja odgovornosti za posledice prilagaja svet svojim interesom in profitom.
MG+MSUM

RAZSTAVE 2019

januar — december 2019
PROGRAM MG+MSUM za 2019   Moderna galerija, MG+ Stojan Kerbler: Retrospektiva do 13. januarja 2019 Čas brez nedolžnosti: Novejše slik...
Arhivske povezave