MG+MSUM

Umetnost brezdržavne države / Novi svetovni vrh
27. januar 2015 — 26. april 2015
#

Vabimo vas na odprtje razstave Umetnost brezdržavne države / Novi svetovni vrh, ki bo v torek, 27. januarja, ob 20. uri v +MSUM-u, Maistrova 3.

Pred tem bosta ob 18. uri v seminarju MSUM predavanji Lise Ito in Jonasa Staala.

 

 

Novi svetovni vrh je umetniško-politična organizacija, ki jo je ustanovil umetnik Jonas Staal. Razvija »parlamente« za nepriznane države in politične skupine brez države ali na črnih listah. Člani Novega svetovnega vrha sodelujejo pri ustvarjanju začasnih platform v umetnostnih institucijah, gledališčih in javnih prostorih po vsem svetu, na katerih govorijo o zgodovini brezdržavnega političnega boja, ki je izključen iz obstoječega političnega reda.

 

Novi svetovni vrh teži k redefiniranju projekta demokracije - neomejenega predstavništvo vseh glasov - v prostoru umetnosti. Nastal je v dobi vojne proti terorju, do zdaj organizirana srečanja na vrhu (v Berlinu, Leidnu, Kochiju v Indiji in Bruslju) pa so bila posvečena predvsem organizacijam, ki se spopadajo s sodobno politiko črnih list; med njimi so Baskovsko gibanje za neodvisnost, Nacionalna demokratična fronta Filipinov, Kurdsko žensko gibanje, Narodnoosvobodilno gibanje Azawada in Oromska osvobodilna fronta.

 

V dveh letih je Novi svetovni vrh zgradil reprezentacijsko mrežo za desetine brezdržavnih političnih skupin, vzpostavil sodelovanja z umetnostnimi in diplomatskimi institucijami ter skupaj z BAK-om (basis voor actuele kunst) iz Utrechta ustanovil svojo lastno šolo, Novo svetovno akademijo, ki omogoča sodelovanja med umetniki, študenti in brezdržavnimi političnimi organizacijami.

 

 

Naslov tega prvega pregleda dela Novega svetovnega vrha se nanaša na dva osnovna vidika organizacije: na vlogo umetnosti pri ustvarjanju alternativnih političnih platform z novimi vizualnimi, arhitekturnimi in koreografskimi modeli v obliki parlamentov, v katerih lahko javno spregovorijo brezdržavne politične skupine, in na vlogo umetnosti znotraj brezdržavnih političnih skupin.

 

Na Umetnosti brezdržavne države bodo razstavljeni arhitekturni modeli in načrti Novega svetovnega vrha ter video dokumentacija več njegovih predstavnikov. Poleg tega bo razstava podala pregled vloge umetnosti pri predstavljanju nepriznanih držav s prispevki umetnikov, piscev in teoretikov, aktivno vključenih v brezdržavni politični boj, na primer vlogo, ki jo imajo na demonstracijah na Filipinih lutke pri prirejanju alternativnih ljudskih procesov, in vlogo umetnosti pri ustvarjanju in predstavljanju nove države Azawad (severni Mali).

 

 

Novi svetovni vrh so: Jonas Staal (umetnik in ustanovitelj); Younes Bouadi (produkcija in raziskovanje); Renée In der Maur (koordinatorka projekta in programerka); Imara Limon (komuniciranje); Henry Procter (predstavnik za medije in komuniciranje); Paul Kuipers (arhitekt); Remco van Bladel (vizualna identiteta); Vincent W.J. van Gerven Oei (urednik in svetovalec); Robert Kluijver (diplomat in svetovalec); Sjoerd Oudman (spletno oblikovanje); Kasper Oostergetel (razvoj in gradnja); Jan de Bruin, Rens van Meegen, Rob Schröder in Gabriëlle Provaas (filmska dokumentacija).

 

Projekt sta podprla:


Spletna razstava