MG+MSUM

Donacije del bolgarskih umetnikov za mednarodno zbirko Arteast 2000+
09. januar 2015 — 16. januar 2015
#

Luchezar Boyadjiev, Alla Georgieva, Ivan Moudov, Kiril Prashkov, Kalin Serapionov, Krassimir Terziev

 

Razstavljena dela je podarilo šest bolgarskih umetnikov za zbirko Moderne galerije Arteast 2000+. Donacijo je vzpodbudila kustosinja, kritičarka in direktorica ICA v Sofiji Iara Boubnova.

 

Nekatera od teh del bodo v prvi polovici januarja prenesena v Muzej sodobne umetnosti Garage v Moskvo, kjer se 5. februarja odpira velika razstava izbora del iz zbirke Arteast 2000+ z naslovom Slovnica svobode: 5 lekcij.

 

Umetniki Luchezar Boyadjiev, Alla Georgieva, Ivan Moudov, Kiril Prashkov, Kalin Serapionov in Krassimir Terziev so podarili dela v različnih medijih (video, digitalni tisk, grafika), vsa pa se kritično odzivajo na politično in družbeno stvarnost. Luchezar Boyadjiev se ukvarja z odnosom med umetnostjo, ekonomijo in vsakdanjim življenjem; v delu GastARTbeiter povezuje status umetnika s statusom migrantskega delavca. Tudi Krassimir Terziev se v svojem videu Trojanska bitka ukvarja s prekernim delom, tokrat v okviru interne ekonomije globalizirane hollywoodske kinematografske produkcije. Serija jedkanic z naslovom Žica I-VKirila Prashkova je najstarejše podarjeno delo iz leta 1989, njegova političnost pa se skriva v zgodovinskem kontekstu; takratne oblasti namreč niso hotele, da bi bilo naslovljeno dobesedno - kot upodobitev bodeče žice, ker je bila ta preveč asociativna na neprodušno zaprte meje komunističnih držav. Alline skrivnosti Alle Georgieve se navezujejo na svet oglaševanja in potrošništva (naslov namiguje na znamenito znamko spodnjega perila Victoria's Secret), video Kalina Serapionova z naslovom Muzej - vzrok srečanja in poznanstva pa obravnava pozicijo javnega umetnostnega muzeja v Bolgariji in njegovo funkcijo v prvem desetletju družbene tranzicije iz socializma v neoliberalni kapitalizem. Tudi eden najbolj prepoznavnih umetnikov mlajše generacije Ivan Moudov se v leta 2013 nastali seriji Potrdilo o poimenovanju, ki vključuje tudi umetnike v Sloveniji, ukvarja s povezavo umetnosti in gospodarstva.

Spletna razstava