MG+MSUM

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti: Hribi in doline in rudna bogastva
04. november 2014 — 08. februar 2015
#
#
#
#
#
#
#

Kustos razstave: Igor Španjol

Novinarska konferenca: 3. 11. 2014, ob 11.00
Odprtje razstave: 4. 11. 2014, ob 20.00

 

Vabimo vas na odprtje pregledne razstave Tadeja Pogačarja, ki bo v torek, 4. 11. 2014, ob 20. uri v Moderni galeriji, Cankarjeva 15.

 

 

Razstava prinaša celovit pregled umetniškega ustvarjanja Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti. Na razstavi bo na ogled izbor ključnih projektov, ki so nastali v zadnjih desetletjih in so pomembno zaznamovali sodobno umetniško produkcijo. Pogačar vzpostavlja fiktivne sisteme in institucije, deluje kot raziskovalec in osvetljevalec prikritih ali spregledanih pojavov, družbenih skupin, praks in razmerij. V svojem delu prodira v realne institucije in deluje znotraj njih, kot okvir svojega delovanja pa je leta 1993 ustanovil posebno institucijo, P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti. Ta se naseljuje v telesa drugih muzejev in podobnih ustanov; materiale, ki jih najde tam, ureja tako, da opozori na bistvena, vendar navadno spregledana načela, po katerih te ustanove delujejo, ko vzpostavljajo naše znanje o sedanjosti in tradiciji.

Pogačar se v delu osredotoča na nedoločenosti in transformacije v družbenih sistemih. V umetniški praksi uporablja logiko intervencije, institucionalno kritiko, kritične raziskave družbenih in političnih vprašanj ter participativne in kolaborativne projekte. »Parazitizem« njegovega dela je subtilna dekonstrukcija horizonta vsakdana in brezkompromisno pod vprašaj sisteme, s katerimi se vzpostavljajo središče, prevlada in oblast.

 

 

P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti je prevzel številne vloge in forme: od organizatorja aktivističnih dogodkov, oblikovalca kolaborativnih platform, iniciatorja posegov v urbano strukturo mest, uličnih akcij, intervencij v muzejske zbirke in arhive, oblikovalca arhivov vzporednih ekonomskih modelov in konstruiranja neplanirane arhitekture. V dveh desetletjih je P.A.R.A.S.I.T.E. muzej posegal v številne muzejske zbirke in muzejske institucije v Ljubljani, Berlinu, Stockholmu, Rotterdamu, med njimi so Muzej novejše zgodovine, Ljubljana, Moderna galerija, Ljubljana, muzej Boijmans Van Beuningen, Rotterdam; naravoslovni muzej Natuurmuseum, Rotterdam, Műcsarnok, Budimpešta, zbirka Moderna Museeta, Stockholm, razstavišče Max Liebermann Haus, Berlin, Limerick City Gallery, Limerick in Galerie für Zeitgenössische Kunst, Leipzig.

Na mestnih ulicah je pripravil in izvedel pionirski projekt sodelovanja s socialno manjšino ljubljanskih brezdomcev z naslovom Kralji ulice (1994-1995), na beneških trgih pa prvo javno epizodo dolgoletnega kolaborativnega in participacijskega projekta CODE:RED (1999/2000 - danes), ki raziskuje modele samoorganiziranje marginalnih urbanih manjšin in vzporedne ekonomske modele.

 

 

Tadej Pogačar (roj. 1960, Ljubljana) je umetnik, kustos in umetniški vodja Centra in Galerije P74 (od 1997). Na začetku študijske poti se je vpisal na študij etnologije in umetnostne zgodovine na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, potem se je pred zaključkom študija vpisal (1983) tudi na Akademijo likovnih umetnosti v Ljubljani, smer slikarstvo. V študentskih letih je snemal kratke filme in igral v glasbeni skupini Srp. Je direktor in ustanovitelj Muzeja sodobne umetnosti (1990), ki od leta 1993 deluje pod imenom P.A.R.A.S.I.T.E. Muzej sodobne umetnosti (PMCA).
Pogačar je ustanovitelj in direktor zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. (ustanovljenega leta 1998), neprofitne kulturne institucije, ki upravlja Center in Galerijo P74 in Kapsulo, specializirano knjigarno knjig umetnika in projektni prostor v Ljubljani.
Pogačar je sodeloval na številnih razstavah, pred nedavnim v Espaivisor - Visor Gallery, Valencia (2013), Galeriji PM, Zagreb (2013), Gallery for Contemporary Art, Leipzig (2012), ZKM - Centre for Art and Media, Karlsruhe (2011?2012), Vojvodinski muzej sodobne umetnosti, Novi Sad (2011) in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana (2011), prav tako pa je razstavljal na bienalih v S?o Paulu, Benetkah, Istanbulu, Pragi in Tirani ter na Manifesti 1 v Rotterdamu. Razstavljal je tudi v MUMOK-u na Dunaju (2009), San Francisco Art Institutu (2007), NGBK-ju v Berlinu (2007), Stedelijk Museumu (2004), Centralni dom likovnih umetnikov v Moskvi in Museo de Arte Carillo Gil v Ciudad de México.
Izdal je več knjig umetnika: CODE:RED (Onestar Press, Pariz, 2004), Twenty Palm Trees of Santa Cruz de Tenerife (2009), Twenty-Eight Cakes (2009), P.A.R.A.S.I.T.E. Public Sculpture (2010), Various (Small) Pieces of Trash (2010), in Tito times Thirty (naked)(2010).

 

Retrospektivna razstava je nastala v produkciji Moderne galerije v sodelovanju z Galerijo P74 iz Ljubljane. Konec leta 2015 bo prenesena v Muzej suvremene umjetnosti v Zagrebu.