MG+MSUM

PREPIH | Filmski obzornik 55
28. februar 2014 — 30. marec 2014
#
#
#

Filmski obzornik 55 je zlepek citatov, arhivskih posnetkov in posnetkov aktualnega dogajanja, prostorsko vezanega na skupno bivšo državo Socialistično federativno republiko Jugoslavijo, s poudarkom na mestu Maribor, tretjem največjem industrijskem središču. Obravnavana vsebina odpira vprašanja, ki se vežejo na družbene in politične premike v 20. stoletju, ki so mestu določali ekonomsko, politično in družbeno dinamiko. Mesto okupacije, mesto industrializacije in deindustrializacije, mesto zaznamovano s propadom skupne države, vojna in kriza. Gre za obdobja, predstavljena skozi oči generacije, ki je odraščala na prelomu dveh sistemov. Avtorje je zanimalo, kako s podobo, njeno močjo in učinki agitirati in odpirati vprašanja razrednega boja danes.

 

Filmski obzornik 55 je kolektivno delo, pri katerem so agitirali, montirali in sestavljali Nika Autor, Marko Bratina, Ciril Oberstar in Jurij Meden.

 

Filmski obzornik 55 je bil prvič predvajan v Slovenski Kinoteki konec septembra 2013 kot del 7. trienala sodobne umetnosti v Sloveniji – U3.

 
Priporočamo