MG+MSUM

PREPIH | Neja Zorzut
24. oktober 2019 — 08. december 2019
#
#
#
#
#
#
#
#
#

PREPIH

Neja Zorzut

Adheziv

 

Četrtek, 24. oktobra 2019, ob 20. uri, Muzej sodobne umetnosti Metelkova

24. oktober — 8. december 2019

 

Neja Zorzut v delu raziskuje vezi med objektnostjo in telesnostjo. Pri tem objektnost razume kot dojemanje predmeta v prilagajanju telesu in povezavi z njim. Prizadeva si reprezentirati videz, utemeljen na breztelesni objektnosti, kjer je materialnost odziv na prilagajanje telesu. Objekti, ki jih nakazuje v svojih slikah, so umetno skonstruirani ali ustrojeni v biocenozi z vsakdanjimi predmeti. Čeprav se na prvi pogled kažejo kot prepoznavni in domači, lahko hitro zapadejo v radikalno tujost, z akomodacijo pa izginja meja med objektom in telesom. Delom Neje Zorzut je imanentna struktura madeža, ki tematizira dvojnost in nejasnost objektnosti. Umetnico zanimajo teme, vezane na slikovno polje, predvsem na odklone in razlike med medijem in okoljem.

 

Na razstavi Adheziv bo umetnica predstavila novo sliko in objekt. V njiju problematizira razmerje dveh nezdružljivih entitet, njuno lepljivost, sprijetje, izbokline in nezmožnost ločitve. Pri tem ima potujenje opraviti z radikalno intimnostjo, saj je zunanja forma vselej že struktura notranjosti. Koncept temelji na potrebi po kritičnem obratu ekološke misli, v katerem narava kot drugo človeka ne obstaja.   

 

___________________

Neja Zorzut (1992) je leta 2015 diplomirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer zaključuje študij na magistrskem programu slikarstva. V študijskem letu 2013/14 je prejela priznanje, 2015/16 pa Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

 

S serijo samostojnih razstav Prepih v pritličju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova predstavljamo sveže ideje na področju sodobne umetnosti. Kustos razstave je Igor Španjol.