MG+MSUM

PREPIH | Maja Hodošček
27. junij 2019 — 15. september 2019
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Prepih
Maja Hodošček

 

Pogovor in odprtje: četrtek, 27. junija 2019, ob 19.00 uri, Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Trajanje razstave: 27. junij – 15. september 2019
Kustos: Igor Španjol

 

V svojem delu Maja Hodošček raziskuje družbene odnose v luči politike izmenjave in sodelovanja, zanimajo jo spekulativni načini reprezentacije v odnosu do dokumentarnega. Te interese uresničuje z osredotočanjem na koncept dela in izobraževanja kot sredstva samouresničitve, na dinamiko delovnih procesov, njihovih transformativnih potencialov in položaj subjekta v organizaciji in strukturi dela.

 

Na Prepihu bo predstavila dva letošnja videa. V Vidi me je ustvarila situacijo, ki razkriva intimno medigro med poklicnim igralcem in kamero. V tej konkretni postavitvi kamera ne podaja informacij ter ne prikazuje in ne predstavlja nobenega interesa razen svoje lastne prisotnosti. Kakšne odnose ustvarja zgolj njena prisotnost?

 

Video razmišlja o sedanjih pogojih produkcije v sodobni vizualni umetnosti in onkraj nje, ki zahtevajo nenehno vidnost in konsistentno učinkovitost in izvedbo. Poudarja proces čakanja na pravo priložnost, iskanje popolne izvedbe ali podobe, prikazuje trajajoče usklajevanje, dvome in frustracijo, da nismo videni. Poudarja izčrpanost, tesnobo in odnos do kamere, ki je ambivalenten in izpostavljen manipulaciji.

 

V Usposabljanju slišimo odlomek z intenzivnega tečaja, ki mu je Maja Hodošček prisostvovala na lokalni gimnaziji. Seminar je namenjen gimnazijskim učiteljem, vodi pa ga zunanji gost – profesionalni trener ali t.i. coach. Namen tečaja je predstaviti idejo podjetništva kot model naprednega pouka. Z zelo motivacijskim govorom poskuša coach prepričati učitelje, da je usmerjanje dijakov v podjetniško razmišljanje edini možni način pouka za spoprijemanje z izzivi sodobnega življenja. Na posnetkih vidimo uro telovadbe v sklopu običajnega pouka. Učenci so utrujeni, zato telovadijo zelo počasi in brezvoljno.

 

 

_________________

Maja Hodošček je bila rojena leta 1984 v Celju. Zaključila je magistrski študij na Dutch Art Institutu v Arnhemu. Je dobitnica nagrade OHO za leto 2010. http://www.hodoscek.com/

 

S serijo samostojnih razstav Prepih v pritličju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova predstavljamo sveže ideje na področju sodobne umetnosti.