MG+MSUM

KOMENTAR #10 | Robert Marin, Matjaž Rušt, Najlepše mesto na svetu
27. november 2018 — 17. marec 2019
#
#
#
#

Robert Marin, Matjaž Rušt

Najlepše mesto na svetu

15 barvnih analognih fotografij, 2014 –2018

Z dovoljenjem: Robert Marin, Matjaž Rušt

Kustosinja: Ana Mizerit

 

Mesta si postajajo vse bolj podobna. Homogenizacija se odraža v geografiji gospodarskih pritiskov, turističnih poti, rivalstva za ozemlje, obenem pa tudi v ranljivosti njihove avtentičnosti.

 

Najlepše mesto na svetu je zdaj že dobro poznano geslo ponovno aktualnega ljubljanskega župana, s katerim opredeljuje cilje mestne politike. Obenem je to tudi naslov fotobloga avtorjev Matjaža Rušta in Roberta Marina, na katerem redno objavljata fotografije urbanih prizorov v prestolnici. V nasprotju s pomenom reprezentativnega slogana, ki se nanaša na podobo urejenega mesta, avtorja njegovo lepoto najdeta tudi in predvsem v njegovi ranljivosti. Ta sicer ni nujno posledica prostorskega in družbenega preoblikovanja, vsekakor pa v njej zaznamo ambivalenten odnos do urejenega, uspešnega, dobro delujočega in razvojno naravnanega ustroja.

 

Motivi njunih fotografij prikazujejo trk dveh svetov, ki gresta vse bolj vsaksebi. S prisotnostjo obeh nas soočata s preučevanjem človeških razmer v hitro spreminjajočem se okolju. To so surove, neolepšane podobe sveta, prizori iz družbenega obrobja ter napake v sistemu, neke vrste šumi, na katere sta avtorja pozorna.

 

Prizori na njunih fotografijah so hkrati melanholični in absurdni, vendar z veliko mero nihilističnega smisla za humor ter močno osebno angažiranostjo fotografov. Če posnetke zaznamujeta hipnost in spontanost, je za fotografsko serijo prav tako pomembno občutenje intimnosti trenutka.

 

Obenem je njun vizualni dnevnik pomemben tudi z dokumentarnega vidika, saj s svojim komentarjem okolja, v katerem živimo, ponujata vpogled v prizore mesta, ki bi v prihodnosti lahko pomenili pomemben doprinos h koščku socialne zgodovine, s katerim avtorja opozarjata na situacije, ki dajejo pravi karakter najlepšemu mestu na svetu.

 

Povezava: http://najlepsemestonasvetu.tumblr.com/

 

_______________________

Matjaž Rušt, rojen leta 1982, v zadnjih desetih letih deluje kot dokumentarni fotograf, katerega osrednji interes so ljudje in različni marginalni pojavi sodobnih družb. Končuje študij fotografije na Oddelku za fotografijo Visoke šole za storitve – VIST, izpopolnjeval pa se je na številnih delavnicah, kot so DokuPhoto, Noor Masterclass, VII Agency Masterclas itd. Svoje delo je predstavil doma in v tujini ter zanj prejel nagrade Slovenia Press Photo in Društva novinarjev Slovenije.

 

Robert Marin, rojen leta 1984, je odraščal na Ravnah na Koroškem, danes pa kot samozaposleni novinar dela in živi v Ljubljani. Na filozofski fakulteti končuje študij sociologije kulture in zgodovine. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah sodobne slovenske fotografije in na na samostojnih razstavah v nekaterih najuglednejših regionalnih ustanovah (Muzej sodobne umetnosti, Ljubljana; Galerija Klovićevi dvori, Zagreb; Kulturni centar Beograda, Beograd).

 
Priporočamo