MG+MSUM

RAZSTAVA | Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte
15. november 2018 — 17. februar 2019
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte

Kustosinja: Zdenka Badovinac

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Trajanje razstave: 15. november 2018 — 17. februar 2019

 

 

Aprila letos so v enem od osrednjih berlinskih muzejsko-galerijskih prostorov Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, ki deluje v okviru berlinske Nationalgalerie, odprli razstavo Hello World, pri kateri je sodelovala tudi ljubljanska Moderna galerija in prav ta del razstave si bo sedaj mogoče ogledati tudi v ljubljanskem Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

 

Sekcija znotraj razstave Hello World – Revisions of a Collection, ki smo jo poimenovali Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte, predstavlja pretežno izbor del vzhodnoevropskih povojnih avantgard iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ in nacionalne zbirke in nekaterih drugih javnih in zasebnih zbirk. Način predstavitve teh umetniških praks poskuša k celotnemu projektu prispevati izkušnjo prostora, iz katerega zbirka in tudi njena dela, izhajajo. Berlinska razstava si je med drugim namreč zastavljalala vprašanje, kako misliti muzej danes, v času, ko nas določajo globalni procesi.

 

Na razstavi so predvsem v ospredju drugačni modeli umetniške produkcije, ki so se razvili v Vzhodni Evropi v času socializma in to še posebej na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Drugačne modele umetniške produkcije so med petdesetimi in devetdesetimi leti 20. stoletja v Jugoslaviji, Sovjetski zvezi, na Madžarskem, Poljskem in v DDR, oblikovali umetniki sami, in sicer kot preformativni aspekt svoje umetnosti. To pomeni, da njihova umetnost ni toliko kritično opisovala obstoječih razmer, kolikor je dejansko delovala v smislu oblikovanja lastnih pogojev dela. Mesta trajnosti je torej mogoče razumeti v smislu nekakšne vzporedne infrastrukture, ki se je še najbolj oblikovala skozi delo v lokalnih in mednarodnih umetniških kolektivih in mrežah, z razstavljanjem v samoorganiziranih prostorih, s samozaložništvom, z lastnimi ekonomijami in tudi s samozgodovinjenjem. Tovrstna umetnost je vzdrževala družbene odnose in skrbela za kritično razumevanje sveta. 

 

Mesta trajnosti pa niso značilna samo za umetnost, saj ta ves čas bistveno vpliva tudi na svoje institucije, če so te seveda odprte za drugačne vsebine. Eden od ključnih izzivov današnjih muzejev je, kako čim bolj suvereno sodelovati v globalnih kulturnih mrežah, kako oblikovati drugačne distribucijske kanale vsebin, ki ne bodo služili zgolj najbogatejšim in najmočnejšim kulturnim prostorom tega sveta. V tem smislu na tej razstavi ni predstavljena le zbirka Arteast 2000+, ampak tudi Moderna galerija z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, kot institucija z vizijo za globalni svet.

 

 

Kustosinja: Zdenka Badovinac

Kustosinja asistentka: Ana Mizerit
Postavitev in izbor del za [Nove] tendence: Darko Fritz
Izbor del za Grupo šestorice avtorjev: Branka Stipančić 
Oblikovanje razstavnih konstrukcij: Azra Akšamija

Postavitev Asociacija Westeast in Franci Zagoričnik: Igor Španjol

 

 

Umetniki in kolektivi

Kolektivne akcije / Collective Actions (Andrej Monastirski / Andrei Monastyrski)
ČIPke (Kikimore, Sara Šabjan, Mojca Založnik)

Walter de Maria

EXAT 51 (Ivan Picelj, Zvonimir Radić, Božidar Rašica, Vjenceslav Richter, Aleksandar Srnec)

György Galántai v sodelovanju z / with the participation of Julia Klaniczay and Guglielmo Achille Cavellini

Gorgona

Grupa šestorice avtorjev / Group of Six Artists (Boris Demur, Željko Jerman, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Sven Stilinović)

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša

Jarosław Kozłowski

Vlado Martek

Neue Slowenische Kunst (IRWIN, Laibach, Gledališče sester Scipion Nasice / Scipion Nasice Sisters Theatre, Novi kolektivizem / New Collectivism)

[Nove] Tendence / [New] Tendecies (Marc Adrian, Giovanni Antonio Costa, artist group Gruppo N, Gianni Colombo, artist group Gruppo T, Compos 68, Charles Csury, Juraj Dobrović, Willam Allan Fetter, Hiroshi KawanoManfred Mohr, François Morellet, artist group GRAV, Frieder Nake, Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, Manfred Robert Schroeder, Zdeněk Sýkora, Goran Trbuljak, Edvard Zajec)

Skupina OHO / OHO Group (Milenko Matanović, David Nez, Marko Pogačnik, Andraž Šalamun)

Marko Sančanin Đurovski

Mladen Stilinović

Razgradnja umetnosti – ponovno  / The Unmaking of Art – Revisited

Goran Trbuljak​

Jiří Valoch

Josip Vaništa

Westeast​

Franci Zagoričnik

Vadim Zaharov

 
Priporočamo
Spletna razstava