MG+MSUM

RAZSTAVA | Oktober
Na ogled od 24. oktobra 2017
#
#
#
#
#
#

Jurij Avakumov: Rdeča galeja, 1989-95, sitotisk, 56 x 74 cm

 

Ob stoletnici oktobrske revolucije postavljamo na ogled izbor iz zbirke Arteast 2000+, in sicer dela umetnikov iz nekdanje Sovjetske zveze, ki izhajajo iz avantgardne tradicije »rdečega oktobra«. Umetniki v delih na različne načine uporabljajo koncepte, ki so izšli iz revolucije in ki jih navdihujejo tako politično kot estetsko, obenem pa jih interpretirajo v luči dogajanj v posovjetskem obdobju.

 

Oktobrska revolucija je bila eden prelomnih dogodkov 20. stoletja, ki je vplival in imel daljnoročne mednarodne posledice na vse segmente takratne družbe, tudi v umetnosti. Delavci so pod vodstvom boljševikov leta 1917 zrušili začasno oblast in zasnovali novo oblast delovnega ljudstva. Revolucija je obeležila začetek novega obdobja v zgodovini ne samo Sovjetske zveze, temveč tudi širše, in sicer začetek obdobja socializma.

 

A v zadnjih desetletjih, po razpadu Sovjetske zveze, vojnah v bivši Jugoslaviji, zlomu režimov v Vzhodni Evropi in prevladi kapitalizma v svetu, se zdi, da od nekdanjih idej komunizma ni ostalo veliko. Globalizirani liberalni ustroj je preplavil svet, pravih alternativ temu pa ni videti. Prav zato je toliko pomembneje, da danes zgodovine zgolj ne ponavljamo, temveč razmišljamo o drugačnih modelih in utopijah. Velikokrat so prav umetniki tisti, ki nam lahko pokažejo vizije drugačnega sveta.

 

Umetniki na razstavi:

Jurij Avakumov

Čto delat

Aleksander Kosolapov

Vladimir Kuprijanov

Alexander Roitburd

Arsen Savadov

 

Plakat [PDF]

 
Priporočamo