MG+MSUM

KOMENTAR #7 | Jan Babnik, Uroš Abram, Iza Pevec | Cenzura razstave Vojna in WWW
26. junij 2017 — 28. avgust 2017
#
#
#
#

Foto: Kurdske YPG borke, YPJ. Dodano na splet 6. oktobra 2014. FLICKR: Kurdishstruggle, YPG Album, Creative Commons (CC BY 2.0). Dostopno na: https://www.flickr.com/photos/kurdishstruggle/albums/.

 

Cenzura razstave Vojna in WWW 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Preddverje +MSUM

26. junij – 20. avgust 2017

 

Po intervenciji Veleposlaništva Republike Turčije v Sloveniji se je v petek, 12. maja 2017 v Galeriji EPEKA v Mariboru po zgolj tednu dni od odprtja predčasno zaprla razstava fotografij Vojna in WWW: Kurdi v Siriji in spletna omrežja. Predčasno zaprtje razstave predstavlja nedopustno cenzuro in odkrit pritisk nedemokratičnega, avtoritarnega režima na svobodo izražanja in umetniškega ustvarjanja. Avtorji razstave Jan Babnik, Uroš Abram in Iza Pevec v MSUM predstavljajo izbrano spletno in časopisno dokumentacijo o tej cenzuri.

 

O cenzurirani razstavi »Vojna in WWW«

Vojna in WWW je projekt spletnih reprezentacij vojne, natančneje o trenutno potekajoči vojni v Siriji ter kurdskih frakcijah, vpetih v boje. Pri iskanju gradiva so ustvarjalci razstave uporabljali predvsem iskalne besede Rojava, YPG, YPJ in PYD – besede, ki označujejo kurdsko območje ter kratice največjih kurdskih političnih in vojaških frakcij v Siriji. Projekt je nastal kot dosežek prepuščanja spletnemu povezovanju, navezovanju, prepletanju in spletanju informacij. Razstava je večinoma omejena na gradivo, ki je nastalo s strani predstavnikov kurdskih frakcij v Siriji, objavljeno na družbenih omrežjih in na uradnih spletnih straneh.

 

Bolj kot za zvestobo reprezentaciji in zvestemu opisovanju resničnosti gre podobam, objavljenim na spletnih omrežjih, za zvestobo določenim ideološkim, političnim in nenazadnje tudi vojnim ciljem. Realizem teh podob je tako vedno že ustvarjalen – namenjen določenemu občestvu. Rečemo lahko, da je izrazito dokumentaren. Projekt se fokusira na male, spregledane vizualne zgodbe, ustvarjene s fotografijo, videom, simboli in diagrami. Je svojevrsten poskus uvida in predstavitve aktualnega političnega in vojnega dogajanja na trenutno enem izmed medijsko najbolj izpostavljenih delov sveta – in to skozi spletne arhive podob. In pri tem poskusu projektu pomaga ravno temeljna neukročenost aparata fotografije – nekaj je namreč na fotografski podobi, kar pove hkrati več in hkrati manj, kot si želijo ustvarjalci podob, nekaj je na fotografiji, kar govori hkrati o tistem, kar je v njih vključeno, in tudi o tistem, kar je iz njih izključeno. Vojna in WWW je razstava o posameznikih, zgodovini, verodostojnosti, realizmu podobe v času spletnih družbenih omrežij, ki skuša pozornost usmeriti na posameznike, vpete v »zgodovino« – v aktualno politično in vojno vihro – in na njihovo (ne)moč predstavljanja lastnih zgodb. 

 
Priporočamo