MG+MSUM

Neue Slowenische Kunst – dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije v Madridu
28. junij 2017 — 08. januar 2018 | Muzej Reina Sofía v Madridu
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

NSK od Kapitala do kapitala od 28. junija v muzeju Reina Sofía v Madridu

 

V letu 2017 se razstava seli v enega najpomembnejših umetnostnih muzejev na svetu, Muzej Reina Sofía v Madridu, kjer bo na ogled od 28. junija 2017 do 8. januarja 2018. Razstavo sta 27. junija 2017 odprla predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in španski kralj Filip VI. Predsednika republike bo na obisku v Madridu spremljal minister za kulturo Anton Peršak.

 

Prva pregledna razstava v zgodovini kolektiva Neue Slowenische Kunst z naslovom NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst – dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije, ki smo jo leta 2015 pripravili v Moderni galeriji, je ena najbolje obiskanih razstav v zgodovini Moderne galerije, obenem pa je zbudila veliko zanimanje tudi v tujini. V lanskem letu je tako gostovala v muzeju Van Abbemuseum v Eindhovnu in v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi, kjer je doživela izjemen uspeh. V začetku letošnjega leta je Hyperallergic, priznani spletni forum iz New Yorka, razstavo v Moskvi uvrstil na seznam najboljših 15 razstav v letu 2016. V Moskvi je bila razstava izredno dobro obiskana – ogledalo si jo je 70.745 obiskovalcev.

 

Junija bo razstava v celoti prenesena v španski muzej in bo, podobno kot pred njo že moskovska in ljubljanska, sledila delu treh ustanovnih skupin in petih oddelkov NSK-ja. Med razloge za prenos razstave NSK-ja v madridsko osrednjo institucijo za sodobno umetnost je njen direktor Manuel J. Borja – Villel za RTV navedel: »Splošno uveljavljena predstava o sodobni umetnosti je, da ne glede na kraj, kjer se pojavi, vselej črpa navdih iz določenega središča. Primer NSK pa dokazuje prav nasprotno, kako se lahko na periferiji razvije umetniško gibanje, ki je izjemnega pomena za razumevanje določenega obdobja.«

 

V kontekstu razstave bo na povabilo Muzeja Reina Sofia imel Slavoj Žižek v petek, 30. junija 2017, ob 19. uri predavanje o različnih smrtih in vstajenjih fantazme fašizma z naslovom Lekcije iz "apokalipse".

 

Ob madridski razstavi bo izšla tudi španska izdaja publikacije NSK from Kapital to Capital. Neue Slowenische Kunst––An Event of the Final Decade of Yugoslavia, ki so jo uredili Zdenka Badovinac, Eda Čufer in Anthony Gardner in ki se je na začetku leta uvrstila med štiri najpomembnejše knjige v izboru za prestižno nagrado Alfred H. Barr Jr. Award for Smaller Museums, Libraries, Collections, and Exhibitions, ki jo podeljuje CAA (College Art Association) iz New Yorka. Zdenka Badovinac, ki je tudi kustosinja razstave, o španski izdaji pravi, »prevod večine tekstov iz NSK knjige v španščino samo še dodatno potrjuje velik interes muzeja Reina Sofia, da bi kompleksnost umetnosti NSK čim bolje približali tamkajšnjemu občinstvu.«

 

 

O muzeju Reina Sofía

Muzej Reina Sofía je vrata odprl leta 1990 za prikazovanje sodobne španske umetnosti v odnosu do mednarodnega konteksta. Njegova zbirka obsega preko 20.000 del od poznega 19. stoletja do današnjega dne. Pet odstotkov zbirke je razstavljene v muzeju, med drugim dela umetnikov, kot so Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí, Juan Gris, Robert Delaunay, Georges Braque, Yves Klein, Robert Motherwell, Francis Bacon, Richard Serra, Alexander Calder, René Magritte, Gerhard Richter, Antoni Muntadas, Michelangelo Pistoletto, Sol LeWitt or Marcel Broodthaers in mnogi drugi. Osrednje delo je Guernica (1937) Pabla Picassa. Zbirka predstavlja prepletene mikrozgodbe, kozmologije, ki pripomorejo k razumevanju odnosov med deli. Zasnovana je kot prostor diskusije in raziskovanja na seminarjih in univerzitetnih programih, ki se porajajo iz odnosa med izobraževanjem in razstavami, zbirko in dejavnostmi. Muzej Reina Sofía je pred nedavnim začel vlagati več truda v povezovanje s številnimi institucijami zunaj Španije za koordiniranje in deljenje občinstev. Za cilj ima tudi vodenje mreže za izmenjavo informacij, koprodukcijo dejavnosti in promocijo skupnih raziskav in publikacij, ki bi obenem predstavljala možnost za oblikovanje velikega mrežnega arhiva.

Muzej Reina Sofía je skupaj z Moderno galerijo del Internacionale, konfederacije šestih evropskih institucij za moderno in sodobno umetnost. Internacionala je nova oblika medinstitucionalnega sodelovanja. Nastala je leta 2009 na pobudo Moderne galerije in od leta 2013 vodi petletni program Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989, ki ga podpira program Kultura Evropske unije.

 

   

S podporo Programa

Kultura Evropske unije

 

 

Fotografije z razstave: Razstava NSK od Kapitala do kapitala v Muzeju Reina SofÍa v Madridu, 2017. Foto: JoaquÍn Cortés/Romàn Lores

 
Priporočamo