MG+MSUM

SPLETNA REVIJA | As You Go Journal

V času pandemije serija komentarjev za spletno revijo As You Go Journal na pobudo Biljane Ciric predstavlja razmišljanja o stanju v Beogradu, Ljubljani, Addis Abebi, Bishkeku, Šanghaju in Guangzhou-u in osebnih izzivih v različnih življenjskih vlogah. Revija je del platforme What Could Should Curating Do? (WCSCD).

 

Komentarje so prispevali: Ocean Wavz, Katarina Kostandinović, Siniša Ilić, Bermet Borubaeva, Gulnara Kasmalieva and Muratbek Djumalie, Sarah Bushra, Nikita Yinqian Cai, Zdenka Badovinac in drugi.

 

Partnerji projekta so: Moderna Galerija (Ljubljana, Slovenija), ArtEast (Biškek, Kirgizija), Times Museum (Guangzhou, Kitajska), Narodna biblioteka v Boru (Srbija), Univerza v Addis Ababi (Etiopija), in WCSCD (Beograd, Srbija).

Kolegi in institucionalni partnerji iz različnih krajev, s katerimi je povezana platforma WCSCD, v reviji objavljajo svoje komentarje o pandemiji. V tej novi realnosti njihovi razmisleki o stanju v Beogradu, Ljubljani, Addis Abebi, Bishkeku, Šanghaju in Guangzhou-u govorijo o osebnih izzivih v različnih življenjskih vlogah (mati, partner, ljubimec, prijatelj, sin, hči, kustos, režiser, umetnik). Te prvi prispevki za časopis razkrivajo, kako pandemija spreminja družbeno-politično okolje v lokalnem kontekstu, kako se skupnost odziva na izredno stanje, kako v tem trenutku delujejo institucije, kako se ljudje povezujejo, kako lahko zaščitite sebe in svoje ljubljene in kako ostanite budni pred izzivi v prihodnosti.

 

Spletna revija je bila prvotno zasnovana kot sredstvo za spremljanje razvoja umetniškega raziskovanja in predstavljanje arhivskega gradiva v obliki besedil, intervjujev in prispevkov . Poleg tega bo revija zaradi pomanjkanja tovrstnih platform za proizvodnjo znanja v lokalnih okoljih omogočila promocijo umetniških raziskav.

 

Raziskave so osredotočene predvsem na srednjo Azijo, Balkan in vzhodno Afriko ter zasnovane v obliki celic pri partnerskih institucijah, ki bodo v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi delovale kot njihovi gostitelji in spodbujevalci. Partnerji projekta so: Moderna Galerija (Ljubljana, Slovenija), ArtEast (Biškek, Kirgizija), Times Museum (Guangzhou, Kitajska), Narodna biblioteka v Boru (Srbija), Univerza v Addis Ababi (Etiopija), in WCSCD (Beograd, Srbija).

 

As you go… roads under your feet towards the new future [Sproti ... poti pod nogami na poti v novo prihodnost] je dolgoročni projekt in raziskava, ki reflektira iniciatiovo Belt and Road Initiative (BRI) in kako bo ta iniciativa spremenila estetiko in vsakodnevne prakse v različnih lokalnih prostorih. Pobudnica projekta je bila v letu 2019 Biljana Ciric, ustanoviteljica platforme What Could Should Curating Do? (WCSCD), po njenih raziskovalnih obiskih na številnih krajih v regijah iniciative "Belt and Road" (BRI) leta 2018 s podporo Foundation for Arts Initiatives.

 

Platforma WCSCD je bila ustanovljena z namenom spodbujanja nove generacije kustosov in umetnikov ter ozaveščanja o pomembnosti kuratorskih znanj in stališč pri razmišljanju o umetniških institucijah in njegovi vlogi v širšem družbenem kontekstu v balkanski regiji.