MG+MSUM

MG+MSUM | IN MEMORIAM | John Baldessari (1931–2020)

Foto: Moderna galerija

 

V začetku januarja je preminil znani ameriški konceptualni umetnik John Baldessari, najbolj poznan po pionirski uporabi najdene fotografije in apropriiranih podob. Baldessari je bil po izobrazbi slikar, vendar je v svoja platna kmalu začel vključevati fotografijo in besedila. S prepletanjem slikarstva, fotografije in teksta je raziskoval otipljivo naravo umetniškega medija, medtem ko je kritično komentiral sodobno družbo. Umetniška dela Johna Baldessarija združujejo narativni potencial podobe in asociativno moč jezika. V različnih umetnostnih zvrsteh, kot so slikarstvo, kiparstvo in instalacija, je Baldessari, skupaj z drugimi znanimi umetniki, kot sta Joseph Kosuth in Hans Haacke, pomembno sooblikoval krajino konceptualne umetnosti, prepoznavni znak njegove umetnosti pa je bila uporaba barvnih krogov na fotografskih podobah. Od drugih znanih ameriških konceptualistov se je razlikoval po smislu za humor in ironičnem ter igrivem odnosu do konceptualne umetnosti.

 

John Baldessari je bil rojen leta 1931 v National Cityju v Kaliforniji, živel in umrl pa je v bližini Los Angelesa. Imel je preko 200 samostojnih razstav po vsem svetu, tudi v Ljubljani.

 

Konec leta 1995 smo v Moderni galeriji odprli prvo evropsko retrospektivno razstavo Johna Baldessarija z naslovom This Not That, ki smo jo pripravili v sodelovanju z več evropskimi galerijami. Obsežna razstava je vključevala vse segmente Baldessarijevega širokega ustvarjalnega opusa, umetnik pa je posebej za ljubljansko razstavo izdelal osnutek za plakat.

 

Kustos razstave je bil Igor Zabel, ki je tudi prispeval tekst Slike. Kombinacije. Interpretacije in nič v spremljajočem katalogu.