MG+MSUM

MG+MSUM | 58. BENEŠKI BIENALE | Marko Peljhan

Makrolab markII ex, otok Campalto, Beneška laguna, 2003 (satelitski posnetek)

 

Komisarka paviljona Republike Slovenije, Zdenka Badovinac, je predala vabilo za zastopanje Republike Slovenije na naslednjem beneškem bienalu umetniku Marku Peljhanu.

 

Marko Peljhan bo zastopal Slovenijo na 58. beneškem bienalu, mednarodni umetnostni razstavi, ki bo potekala od 11. maja do 24. novembra 2019 in katere umetniški vodja je Ralph Rugoff, direktor londonske Hayward Gallery. Predsednik beneškega bienala Paolo Baratta je ob imenovanju Rugoffa poudaril, da razstava lahko »vzpostavi neposreden stik med obiskovalci in umetniškimi deli, da jih lahko spomin, nepredvidljivo, možne provokacije, novo in drugačno vizualno, umsko in čustveno stimulirajo«.

 

Marko Peljhan je umetnik in raziskovalec, ki deluje na meji med umetnostjo, tehnologijami in znanostjo. Njegovi projekti, pobude in sodelovanja se gibljejo po široki pokrajini, ki sega od ekologije in družbene refleksije do taktičnih medijev, tehnologije, vesoljskih raziskav in geopolitike. Leta 1994 je ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997. Peljhanovo delo je bilo v zadnjih 25 letih predstavljeno in nagrajeno na številnih bienalih in festivalih (med drugim v Benetkah, Gwangjuju, Bruslju, na Manifesti, v Johannesburgu, Carigradu...), na razstavah ISEA in Ars Electronica ter v muzejih, kot so P.S.1 MoMA, New Museum of Contemporary Art, ICC NTT Tokyo, YCAM Yamaguchi, Van Abbemuseum Eindhoven, Asia Culture Centre Gwangju in Garage v Moskvi. Med drugim je leta 2001 kot prvi slovenski umetnik prejel nagrado Prix Ars Electronica zlata nika za projekt Polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstenom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciatitvo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere in je bila predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji leta 2011. Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

 

Njegov projekt za 58. beneški bienale bo rezultat večletnega raziskovalnega dela. Kustos predstavitve je Igor Španjol, kustos Moderne galerije za sodobno umetnost. Paviljon Republike Slovenije bo predvidoma v okviru prostora Arsenale, osrednjega razstavišča glavne bienalne razstave.