MG+MSUM

IN MEMORIAM | Janez Bernik

Janez Bernik: Magma, 89,5 x 170 cm, mešane tehnike, olje, 1960, Inv. št. 468/S, Slikarska zbirka Moderna Galerija

 

Z žalostjo sporočamo, da nas je v petek zapustil dolgoletni prijatelj in sodelavec Moderne galerije, slikar, grafik in kipar Janez Bernik. 


Janez Bernik se je rodil leta 1933 v Guncljah pri Ljubljani. Diplomiral je leta 1955 iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Dve leti kasneje je končal tudi slikarsko specialko, svoje znanje pa je izpopolnjeval pri Johnnyju Friedlaenderju v Parizu. Kot profesor za risanje in slikanje na Akademiji za likovno umetnost je deloval od leta 1979 do upokojitve leta 1996.

 

Bernik velja za vodilnega predstavnika moderne likovne umetnosti, ki se je v svojem ustvarjanju sprva zapisoval vplivom informela. Kasneje so se v njegovih delih začele pojavljati pismenke in znaki oziroma tako imenovani letrizem. Sredi 60. let prejšnjega stoletja so v njegovo delo vstopili znaki nove figuralike. Intenzivneje se je začel s figuralnimi motivi ukvarjati v 80. letih.

 

Prejel je številne nacionalne nagrade in priznanja, med njimi nagrado Prešernovega sklada (1963), Jakopičevo nagrado (1971) in Prešernovo nagrado (1981) ter mednarodne nagrade Grand Prix – velika nagrada (Tokio 1962), velika nagrada (São Paulo 1965), velika nagrada (Ljubljana 1969), častna nagrada (Krakov 1972), specialna častna nagrada (Benetke 1989), častna nagrada za jugoslovanskega umetnika (Ljubljana 1991) in številne druge. Posebno mesto med priznanji imata Herderjeva nagrada (Dunaj 2001) in zlati častni znak svobode Republike Slovenije (2003).

 

Moderna galerija je leta 2005 na ogled postavila retrospektivno razstavo Janeza Bernika, ki je obsegala njegova slikarska in kiparska dela, risbe in tapiserije. Ob razstavi je izšel tudi obsežen katalog z okoli 1000 evidentiranimi umetniškimi deli, ki jih je Bernik ustvaril med leti 1947 in 2005. Umetnik se je s samostojno razstavo v Moderni galeriji predstavil že leta 1985, njegove slike pa tvorijo pomemben del Slikarske zbirke Moderne galerije.

 

Janez Bernik je imel od 1957 dalje več kot 350 skupinskih razstav v Evropi in svetu ter okrog 75 samostojnih razstav v vseh pomembnih likovnih središčih. Njegove slike ali zbirke slik in grafičnih listov hrani okrog 50 muzejev, galerij in zasebnih zbirateljev umetnosti v svetu, med drugim Peter Stuyvesant (Amsterdam), Museo d'Arte Moderna Ca' Pesaro (Benetke), Muzej savremene umetnosti (Beograd), Museo de Arte Moderno (Buenos Aires), Cincinnati Art Museum (Cincinnati), Graphische Sammlung Albertina (Dunaj), Moderna galerija (Ljubljana), Tate Gallery in New London Gallery (London), Musée d'art contemporain de Montréal (Montreal), The Museum of Modern Art (New York), Kunsthalle (Nürnberg), University of the Arts (Osaka), Musée d'Art Moderne de la ville de Paris (Pariz), Museu de Arte Moderna (Rio de Janeiro), Galleria Nazionalle d'Arte Moderna (Rim), Museu de Arte Moderna (São Paulo), National Museum of Modern Art in National Museum of Western Art (Tokio), The Library of Congress (Washington), Muzej suvremene umjetnosti in Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zagreb).