MG+MSUM

NEPRIMERNI SPOMENIKI | Po poteh revolucije

 

PO POTEH REVOLUCIJE, Razstava o spominskem turizmu v Jugoslaviji

10. november 2015 — 28. november 2015

 

Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb

Odprtje razstave v torek, 10. november 2015 ob 19.00 uri

 

Zgodovinski muzej Bosne in Hercegovine, Sarajevo

Odprtje razstave v torek, 10. november 2015 ob 20.00 uri
 

Spomeniška obeležja NOB so kmalu po koncu druge svetovne vojne postala kraji pohodov in spominskih slovesnosti številnih državljanov SFRJ. Do sredine 70-ih let so partizanske pohode, izlete in piknike začeli imenovati s skupnim sloganom Po poteh revolucije, ki se jih je udeleževalo okoli dva in pol milijona državljanov. Do konca desetletja se je ta številka povzpela na približno 4 milijone obiskovalcev na leto, in spomeniška obeležja NOB so postala del turistične ponudbe v Jugoslaviji.

 

Na primerih spomeniških krajev s področja cele bivše države, bo razstava Po poteh revolucije govorila o tem, kako so bili spomeniki NOB vključeni v turistično ponudbo, in kako se je le-ta artikulirala od sredine sedemdesetih let do razpada Jugoslavije. Kako je razumevanje spominskih obiležij NOB kot turističnih produktov vplivalo na mehanizme za njihovo postavitev in upravljanje? Ali so te kraji še danes del turistične ponudbe? Več o tem si lahko preberete na spletnih straneh platforme.

 

Razstava je nastala v okviru mednarodne platforme Neprimerni spomeniki. V Zagrebu in Sarajevu bo na ogled do 28. novembra 2015, kasneje pa bo prenešena v Kraljevo, Beograd in Ljubljano.
 

Delovni čas
Galerija Miroslav Kraljević, ponedeljek in torek 12.00 — 19.00, sobota 11.00 — 13.00
Zgodovinsi muzej BiH, ponedeljek do petek 9.00 — 16.00, sobota in nedelja 9.00 — 13.00

Člani platforme Neprimerni spomeniki soSF:ius - Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (Zagreb) in Grupa arhitekata (Beograd), Moderna galerija (Ljubljana) in Historijski muzej BIH (Sarajevo).

 

Delo platforme so podprli: Balkan Arts and Culture Fund - BAC (COLABs), Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Založba Kultura Nova.

 
Priporočamo