MG+MSUM

MEDNARODNI PROJEKT | Neprimerni spomeniki

Dejan Habicht: Pot spominov in tovarištva, fotografija, 2001

 

Regionalna platforma »Neprimerni spomeniki / Inappropriate Monuments« vas javno poziva k zbiranju fotografij iz osebnih arhivov, in sicer na temo turizem in spomeniki NOB-ja.

 

Kontakt: info@inappropriatemonuments.org

Spletna stran: INAPPROPRIATE MONUMETNS in INAPPROPRIATE MONUMENTS FACEBOOK

 

Regionalna platforma »Neprimerni spomeniki / Inappropriate Monuments« je nastala zato, da bi vzpostavila okvir za dolgoročno sodelovanje partnerskih organizacij iz držav bivše Jugoslavije, ki s svojim delom problematizirajo vprašanja vrednotenja in zaščite spomeniške zapuščine NOB-ja. Njen cilj je prav tako splošno vprašanje vseh javnih (velikokrat tudi nevidnih) spomenikov, zlasti v današnjem času: koliko delajo za spomin in koliko pravzaprav za pozabo. Platforma je namenjena povezovanju državnih institucij in neodvisnih organizacij, krepitvi njihovih zmožnosti in širjenju raziskovalnih rezultatov zavoljo urejanja meddržavnih strategij ohranjanja spomeniške zapuščine ter problematiziranja spomeniško-varstvenih politik. Člani platforme so SF:ius (HR), Moderna galerija (SLO), Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA / pro.ba, BIH), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (BIH), Grupa arhitekata (SRB) in Muzej istorije Jugoslavije (SRB).

 

 

Spomeniška zapuščina NOB-ja je rezultat kompleksnih ekonomsko-političnih procesov nastanka in razpada socialistične Jugoslavije. Njihov pomen, tako kot njihovo memorialno in estetsko vrednost, dojemamo v luči nedavne politične preteklosti, kolikor se namreč povezuje s t. i. tranzicijskimi procesi na področju bivše Jugoslavije. To nam omogoča jasen odmik od njihove morebitne estetizacije, fetišizacije, kot tudi nostalgije po preteklosti, kar obenem služi kot temelj za revalorizacijo in zaščito spomeniške dediščine. Izbor gradiva, ki ga bodo partnerji platforme od vas prejeli, bo del dokumentarne razstave (Zagreb, Ljubljana, Sarajevo, Beograd, Kraljevo), ki bo med drugim skušala pokazati, v kolikšni meri in na kakšen način so spomenike NOB-ja uporabili tudi za turistične in izletniške namene. Postavljanje in življenje spomenikov in spominskih središč bosta umeščena v kontekst projekta modernizacije socialistične Jugoslavije. Fotografije iz osebnih arhivov, ki jih s tem javnim pozivom skušamo zbrati, bodo obenem služile kot pomoč pri rekonstruiranju odnosov in odzivanj na spomenike v vsakdanjem življenju (srečanja, potovanje itn.). Za razstavo tako potrebujemo zasebne fotografije z izletov ali potovanj, na katerih so vidni partizanski spomeniki. Prisotnost ljudi na fotografiji ni moteča.

 

Digitalizirane fotografije lahko pošljete na zgoraj navedeni elektronski naslov, in sicer do vključno 1. oktobra 2015. Če niso digitalizirane, jih seveda kot informativne kopije lahko pošljete na naslov Moderne galerije (Windischerjeva 2, 1000 Ljubljana), s pripisom »Neprimerni spomeniki«. V kolikor bi radi opozorili na kateri koli propadajoči, pozabljeni ali vandalizirani spomenik iz vašega okolja, nam s priloženimi fotografijami prosim pišite na naslov: info@mg-lj.si.

 

Za sodelovanje se vam iskreno zahvaljujemo.

 

Mednarodni projekt sta omogočila Zaklada Kultura nova in Balkan Art and Culture Fund.

 
Priporočamo