MG+MSUM

Philippe Bootz
Petek, 26. november 2021 | 17:00, 18:15
#

Dogodek je prestavljen, predavanje in okrogla miza bosta izvedena na kasnejši datum, preko spleta. Datum in ura dogodka bosta sporočena naknadno.

 

Philippe Bootz

Predavanje »One Way in Programmed Digital Poetry« (Eden od pristopov k programirani digitalni poeziji)

 

Predavanje in okrogla miza v živo in na spletu
Petek, 26. november 2021, 17:00
Petek, 26. november 2021, 18:15

 

Vabimo vas na predavanje Philippa Bootza, teoretika digitalne literature in profesorja na Univerzi v Parizu.

 

Njegov pristop k programirani digitalni poeziji izhaja iz misli, da sta branje in pisanje osnovni razsežnosti literarnosti. Pokazati namerava, kako to preizprašuje literarno dejstvo, onkraj tega pa sam pojem dela in s tem njegovega hranjenja.

 

Za ilustracijo teh konceptov bo analiziral primere iz lastne produkcije. Še zlasti se bo posvetil naslednjim konceptom: estetika odsotnosti, estetika frustracije in nelagodnega branja, meje digitalnega branja in koncept »bralnega stroja«, ki skuša narediti berljive tiste estetske razsežnosti dela, ki sicer ostajajo nevidne, kadar program deluje.

 

Predavanju bo sledila okrogla miza, na kateri bodo sodelovali: dr. Narvika Bovcon, dr. Janez Strehovec, Jaka Železnikar (MA) in dr. Aleš Vaupotič kot moderator.

 

Philippe Bootz, rojen leta 1957

Doktor fizike, doktor komunikologije, profesor na Univerzi v Parizu in teoretik digitalne literature; na to temo je imel že 200 predstavitev in predavanj v več jezikih.

Poezijo programira že od leta 1977, večinoma v programirani digitalni animirani poeziji. Je soustanovitelj dveh skupin avtorjev digitalne literature: L.A.I.R.E. (1989) in Transitoire Observable (2003).

Izdajal je revijo Alire (1989–2009), najstarejšo digitalno revijo za digitalno literaturo. Njegova dela so omenjena v vseh bazah podatkov o digitalni literaturi in so bila prikazana v številnih državah.
https://master-t3l.univ-paris8.fr/?Philippe-Bootz
https://elmcip.net/person/philippe-bootz
 

 

dr. Narvika Bovcon

Dr. Narvika Bovcon poučuje računalniško oblikovanje in novomedijsko umetnost na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer je zaposlena kot izredna profesorica ter raziskovalka v Laboratoriju za računalniški vid (na področjih uporabniških vmesnikov, razširjene resničnosti in digitalne humanistike).

Diplomirala, magistrirala in doktorirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Je avtorica novomedijskih umetniških projektov in znanstvenih člankov. Leta 2009 je izšla njena monografija Umetnost v svetu pametnih strojev.
https://www.fri.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/osebje/narvika-bovcon
http://dragan.fri.uni-lj.si/sl

 

dr. Janez Strehovec

Janez Strehovec je neodvisni raziskovalec (novo)medijske umetnosti, elektronske literature in digitalne kulture, avtor osmih znanstvenih knjig, med njimi Text as Ride (Morgantown: WV UP, 2016) in Contemporary Art Impacts on Scientific, Social, and Cultural Paradigms: Emerging Research and Opportunities (Hershey, PA: IGI Global, 2020).
http://www.inm.si/

 

dr. Aleš Vaupotič

Dr. Aleš Vaupotič se je po zaključenem znanstvenem doktoratu iz literarnih ved na Filozofski fakulteti (2011, tema Aktualnost realističnega diskurza v literarni in intermedijski umetnosti) leta 2012 zaposlil na Univerzi v Novi Gorici, kjer je razvijal področji teorije novih medijev in digitalne humanistike. Kot videast in novomedijski umetnik je umetniška znanja vključeval v primerjalnoumetnostne raziskave, kar je v skladu z vse večjim uveljavljanjem ne samo verbalnih načinov argumentiranja v humanistiki. Leta 2021 je bil imenovan za direktorja Moderne galerije v Ljubljani.
https://www.mg-lj.si/si/o-nas/3398/direktor-ales-vaupotic/

 

Jaka Železnikar (MA)

Jaka Železnikar je spletni razvijalec in kreativni programer ter pionir spletne umetnosti (net art) in spletne e-literature. Uporablja različne, večinoma elektronske medije, poleg spletnih strani tudi mobilne aplikacije, dodatke za brskalnik ter lutko robota, ki govori lokacijsko pogojene zgodbe. Razstavlja in objavlja mednarodno. Leta 2010 je pridobil naziv MA (Creative Writing and New Media).
https://jaka.org


Predavanje bo spremljala postavitev več restavriranih starejših in na sodobni tehnologiji nedelujočih del digitalne poezije Philippa Bootza. Na ogled bo v pritličju +MSUM od 23. novembra do 12. decembra 2021.

Dela so dostopna v francoskem in angleškem jeziku (prevod izvorno francoskih del). Pomoč pri tehničnem rokovanju z deli, tolmačenjem francoščine in vpogled v področje programske digitalne besedne umetnosti izvaja Nastja Virk, po sledečem urniku:

sreda, 24.11.2021, 12:00 - 16:00
četrtek, 25.11.2021, 12:00 - 16:00
petek, 26.11.2021, 12:00 - 17:00
sobota, 27.11.2021, 10:00 - 14:00
nedelja, 28.11.2021, 10:00 - 14:00