MG+MSUM

OKROGLA MIZA | Performans v devetdesetih v Sloveniji
POGOVOR JE PRESTAVLJEN NA OKTOBER
#

Performans v devetdesetih v Sloveniji

 

Sodelujejo: Jurij Krpan, Blaž Lukan, Dragan Živadinov in Rok Vevar (moderator)

 

Četrtek, 16. september 2021, ob 17:00 / POGOVOR JE PRESTAVLJEN NA OKTOBER

 

Vabimo vas na pogovor s protagonisti performansa v Sloveniji v devetdesetih letih, ki ga bo vodil teatrolog, raziskovalec in arhivar sodobnega plesa Rok Vevar, ki je tudi eden od so-kustosov razstave Spoznanje! Upor! Reakcija! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu. 

Devetdeseta leta je na različnih področjih družbenega življenja, tudi na področju sodobnih (scenskih) umetnosti mogoče videti kot del daljšega vmesnega časa, v katerem so se v Republiki Sloveniji odvijali zelo heterogeni procesi političnih projekcij. Procesi, kjer so različne družbene navzočnosti (raznovrstna družbena, kulturna in umetniška gibanja, skupine in glasovi) računale na proces vključevanja v novi družbeni sistem, vrsta dilem in kontradikcij se je zanašala na sistemske razrešitve, vsi skupaj pa na zastopanost v političnem sistemu nove državne svetinje z imenom Republika Slovenija.

Generični pojem, ki je označeval to obdobje v družbenem in političnem smislu, se je imenoval tranzicija. Prazni označevalec je še danes metastatično skladišče, kamor se že tri desetletja odlagajo fantazmatske projekcije, zato deluje kot centrifuga neverjetnega zbira različnih kontradikcij, ki so generatorji sodobnega kulturnega boja.

S tremi sogovorniki, Jurijem Krpanom, Blažem Lukanom in Draganom Živadinovom, se bomo s pomočjo njihovih osebnih delovnih biografij in izkušenj ozrli po devetdesetih letih in premišljevali o procesih, ki so se v teh letih odvijali na umetniškem in kulturnem področju.

 

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ. Udeležijo se ga lahko samo osebe z dokazilom o izpolnjevanju enega od PCT pogojev. Število poslušalcev je omejeno na 20 oseb, zato priporočamo, da se prijavite na recepcijaMSUM@mg-lj.si ali po telefonu 01/2416825.

Priporočamo