MG+MSUM

KULTURNI VIKEND | ob slovenskem kulturnem prazniku
06. februar 2021 — 08. februar 2021
#

Dragi obiskovalci!

 

Veseli smo, da vas bomo ob slovenskem kulturnem prazniku lahko pričakali z odprtimi vrati! Ker pa bo zaradi trenutne epidemiološke situacije vstop v oba muzeja omejen, vas vabimo, da svoj obisk načrtujete že v okviru podaljšanega vikenda. Naj vas spomnimo, da je obisk v nedeljo in ponedeljek brezplačen.

 

Ker vas žal še vedno ne moremo pričakati s programom vodenih ogledov in drugih dogodkov v živo, vas vabimo, da si vodstva s kustosi pred obiskom razstav ogledate na naši spletni strani. Kot uvod v kulturni praznik pa vas nedeljo, 7. februarja 2021, vabimo na brezplačne vodene oglede za družine in člane istega gospodinjstva:

 

MG+ | nedelja, 7. februar 2021 | ob 11.00 in ob 12.00 | vodi Janja Zupančič

+MSUM | nedelja, 7. februar 2021 | ob 15.00 in ob 16.00 | vodi Urška Sterle

 

Brezplačni vodeni ogledi s pobarvankami za družine z otroki (aktivno raziskovanje stalne zbirke):

MG+ | nedelja, 7. februar 2021 | ob 10.00 in ob 16.00 | vodi Lucija Cvjetković

 

Prijave oz. rezervacije za vse vodene oglede so obvezne. Sprejemamo jih do sobote, 6. februarja 2021, na naslov izobrazevanje@mg-lj.si

 

 

RAZSTAVE

MODERNA GALERIJA, MG+:

IZ ATELJEJA | Bojan Gorenec: Nadčustvovanje (Prebijanje iz obroča)

Razstava je plod sodelovanja slikarja Bojana Gorenca in kustosinje Martine Vovk. Spada v serijo malih razstav Iz ateljeja, ki ponujajo presek ali predstavitev najnovejše produkcije umetnikov in umetnic, vključenih v stalno razstavo Moderne galerije 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi.

 

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti.

Oglejte si maratonsko vodstvo po razstavi in predstavitve posameznih del s posebnimi interpretacijami kustosov Moderne galerije, ki so nastale v okviru karantenskega projekta Artemija.

 

Točke v času

Prostorska krožna časovnica Točke v času 1889–1991 predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi.

 

 

MUZEJ SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA, +MSUM

Jasmina Cibic: Fundus prizadevanja

Jasmina Cibic je znana po svojem prevpraševanju »mehkih« mehanizmov moči ter strategij izgrajevanja in instrumentalizacije nacionalne kulture. Njeni projekti – filmi in teatralne instalacije – predstavljajo rezultat temeljitega arhivskega raziskovanja in produkcijskih sodelovanj, usmerjenih v izpostavljanje trenutkov, vzorcev in učinkov, ki sicer ostajajo nevidni. V ospredju razstave Fundus prizadevanja so kulturne oblike, ki so v ključnih posttravmatskih trenutkih evropske identitete dvajsetega stoletja služile kot politična sredstva.

Poslušajte umetničino vodstvo po razstavi, v slovenščini in angleščini.

 

Izbor del iz zbirke Arteast 2000+

Posebej opozarjamo na spletno predstavitev izbora del iz zbirk Moderne galerije in pionirske zbirke Arteast 2000+, ki jo bomo objavili konec februarja. Cilj te spletne predstavitve je prenesti fizično razstavo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova na splet na način, ki obiskovalcem ne nudi samo simulacije ogleda v fizičnem prostoru, temveč omogoča več podatkov in informacij o posameznih delih. Na ta način si obiskovalci spletne razstave sami lahko določajo smer, tempo in dolžino ogleda. Med drugim bodo nekatera dela predstavljena tudi s posebnimi interpretacijami kustosov Moderne galerije, ki so nastale v okviru karantenskega projekta Artemija.

 

Prepih | Jaka Babnik: Časovna izravnava

Jaka Babnik v svojem delu preizprašuje razmerje med fotografijo, fotografiranim objektom in njegovim kontekstom. Bolj kot fizična pojavnost objekta ga zanimata njegov pomen in simbolna vrednost. Uporablja topografske, antropološke in raziskovalne metode, pri tem pa prehaja med raznolikimi zvrstmi fotografskih praks. V svojih fotografskih raziskavah se pogosto loteva zamolčanih zgodovinskih pojavov in dogodkov ter pretežno sodeluje z institucijami.

 

Izobraževanje

Kljub temu, da ne moremo organizirati ustvarjalnih delavnic v živo, nismo pozabili na naše najmlajše obiskovalce in njihove družine. Na spletni strani smo vam pripravili didaktični material POBARVAJ ME! z navodili za uporabo. Vabimo vas, da ga uporabite pred obiskom MG+MSUM.

 

Vabimo vas tudi, da se prijavite na vodeni ogled za družine oziroma člane istega gospodinjstva, kjer boste lahko doživeli umetnost skupaj z našimi izkušenimi vodiči, ki vam bodo predstavili Moderno galerijo (MG+) in Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM). V nedeljo, 7. februarja 2021, so kot uvod v kulturni praznik ti ogledi brezplačni.

 

Na praznični vikend bosta odprti tudi knjigarni MG+MSUM, kjer vas čakajo novosti in dodatna praznična ponudba. Vsi katalogi MG+MSUM so na voljo s 30% popustom. Vabljeni, da nas obiščete in si priskrbite katalog MG+MSUM, ki ga še nimate v svoji knjižni zbirki.

 

 

Želimo vam prijeten obisk MG+MSUM in vas prosimo, da upoštevate varnostne omejitve.

Vaša MG+MSUM

Priporočamo