MG+MSUM

U3 | PREDSTAVITEV DONACIJE | Nika Autor, Andrej Šprah, Nace Zavrl
Petek, 10. januar 2020 | 18:00
#

Chris Marker, Prime time v zbirnih centrih, 1993.

 

Obzorniški poklon: Prime time v zbirnih centrih (1993)

Slon tango (1993)

 

Predstavitev projekta

Petek, 10. januar 2020, ob 18.00 uri, v Moderni galeriji, MG+

Sodelujoči: Nika AutorZdenka BadovinacAndrej Šprah in Nace Zavrl

 

Nika Autor je bila povabljena k sodelovanju na letošnjem trienalu sodobne umetnosti U3. Intervencija Obzorniške fronte predstavlja nakup in donacijo dveh filmov Chrisa Markerja, ki se zdaj poleg v zbirki newyorškega muzeja MOMA nahajata tudi v zbirki Moderne galerije v Ljubljani.

 

Chris Marker, eden najbolj samosvojih in vsestranskih cineastov, dokumentaristov, esejistov, pesnikov, novinarjev, fotografov in multimedijskih ustvarjalcev, je oba kratka videa posnel v Ljubljani eno leto pred prvim  U3-jem, ne da bi za to vedela širša kulturna, filmska ali muzejska javnost. Film Prime time v zbirnih centri prikazuje zgodbo bosanskih beguncev, nastanjenih v zbirnem centru Roška na Poljanski ulici 40, kjer so si uredili začasen televizijski in snemalni studio ter urejali in producirali novice. Izbjeglička televizija, kakor so poimenovali dnevni program, predstavlja dragocen dokument emancipacijskega delovanja beguncev v mediju televizije. Film Slon tango (1993), posnet istega leta v živalskem vrtu v Ljubljani, na simpatičen način spominja na znameniti kolektiv S.L.O.N. (Société pour le lancement des oeuvres nouvelles), ki si je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja prizadeval za povezanost in odporništvo umetnikov in filmarjev, ki so s svojim delovanjem osnovali temeljne principe nehierarhičnega kolektivnega dela.

 

Donacijo bodo predstavili Nika Autor, Andrej Šprah in Nace Zavrl.

 

Intervencija Obzorniške fronte tudi tokrat ponuja kontekstualizacijo v obliki Obzorniških okruškov, ki so jih za to razstavo prispevali Andrej Šprah, Nace Zavrl, Andreja Hribernik in Nika Autor in ki so brezplačno dosegljivi na tej povezavi.

 

_____________

Nika Autor deluje na področju sodobnih praks umetnosti. Leta je 2008 končala študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Je del kolektiva Obzorniška fronta.

 

Andrej Šprah, vodja raziskovalno-založniškega oddelka Slovenske kinoteke, docent za področje zgodovine in teorije filma in televizije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter za področje vizualnih umetnosti na Akademiji za vizualne umetnosti A.V.A., je filmski teoretik, avtor številnih esejev in razprav, v katerih obravnava fenomene filmskega dokumentarizma, svetovnega družbeno angažiranega filma, slovenskega filma in kinematografij nekdanje Jugoslavije. Njegove pomembnejše knjižne objave so: Dokumentarni film in oblast (1998), Osvobajanje pogleda (2004), Prizorišče odpora (2010), Vračanje realnosti (2011), Neuklonljivost vizije (2013).

 

Nace Zavrl je doktorski študent na Oddelku za umetnost, filmske in vizualne študije univerze Harvard. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z vprašanji povojne evropske kinematografije, filmskega zgodovinopisja in cinefilije. Leta 2017 je magistriral na fakulteti Goldsmiths univerze v Londonu, pred tem pa diplomiral na King's College London. Objavlja v tujih in domačih revijah (Afterimage, Senses of Cinema, Moving Image Review and Art Journal, Radio Študent, KINO! in Ekran), za založbo Slovenske kinoteke pa je letos uredil zbornik Podoba-upor: militantni dokumentarec na bojiščih maja ’68.