MG+MSUM

​OKROGLA MIZA | Neuvrščeni: lokalne raziskave, kulturne politike ter povezave Jugoslavije in tretjega sveta
Torek, 16. april 2019 | 18:00 | seminar +MSUM
#
#
#
#

Sodelujejo: Andreja Hribernik (Koroška galerija likovnih umetnosti), Teja Merhar (Moderna galerija, Ljubljana) Gregor Dražil (Mednarodni grafični likovni center) in Aleksander Bassin (kustos in likovni kritik). Pogovor moderira Asta Vrečko.

 

Dediščina kulturne politike in umetnosti socialistične Jugoslavije ter gibanja neuvrščenih je bila po razpadu Jugoslavije v veliki meri pozabljena. Gibanje neuvrščenih je bilo utemeljeno na vrednotah internacionalizma, obsojalo je kulturni imperializem in spodbujalo kulturno raznolikost ter dekolonizacijo umetnosti. V Jugoslaviji, ki je imela posebno vlogo znotraj neuvrščenih in v mednarodni politiki, se je stkala edinstvena zgodba, ki je prepletla jugoslovansko in mednarodno umetnost, lokalno in mednarodno politiko ter lokalne specifike vpela v svetovne silnice.

 

Na okrogli mizi se bomo z gosti dotaknili številnih kulturnih in umetnostnih sodelovanj med Jugoslavijo in drugimi neuvrščenimi državami ter odprli vprašanja njihovega pomena danes. Jugoslavija je svojo kulturno politiko krepila v okviru velikih mednarodnih manifestacij, kjer so jugoslovanski umetniki redno sodelovali. Teja Merhar je raziskovala kulturne izmenjave in razstave Jugoslavije z državami v razvoju. Jugoslovanski umetniki so razstavljali na prireditvah kot je bil Bienale v Aleksandriji, Bienale v Sao Paulu, Indijski trienale v New Delhiju. Umetniki neuvrščenih razstav pa so se predstavljali na leta 1955 ustanovljenem Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani, ki ga bo predstavil Gregor Dražil. V tem kontekstu so bile izjemne tudi razstave v Umetnostnem paviljonu Slovenj Gradec (danes Koroška galerija likovnih umetnosti).  Štiri velike mednarodne prireditve so bile organizirane pod okriljem Organizacije združenih narodov in postavile temeljne zastavke za mednarodno zbirko galerije, o čemer bo spregovorila Andreja Hribernik. Aleksander Bassin bo ob tem predstavil osebne izkušnje in refleksijo na tedanjo kulturno politiko neuvrščenih. Bassin je bil leta 1973 delegat na skupščini AICA (Mednarodno združenje umetnostnih kritikov, mednarodne nevladne organizacije v sklopu UNESCO) v Kinšasi v Zairu (danes Demokratična republika Kongo) in med organizatorji generalne skupščine AICA v Jugoslaviji istega leta. Kot jugoslovanski selektor je sodeloval na prvem Indijskem trienalu leta 1968, razstavah v Slovenj Gradcu in bil aktiven na različnih področjih mednarodnega sodelovanja. Pogovor bo moderirala Asta Vrečko.