MG+MSUM

PREDAVANJE | Kakšna je prihodnost dela? | Marko Kržan: O obljubah univerzalnega temeljnega dohodka
01. junij 2018 | 17:30
#
#
#

KAKŠNA JE PRIHODNOST DELA?

Vprašanja o prihodnosti dela zavzemajo veliko prostora v pogovorih delavcev, le redko pa nas pripeljejo do jasnih zaključkov ali strateških smernic. Prej se zgodi, da pogovor odpelje v medle špekulacije, abstraktno sci-fi metafiziko, predvsem pa v tehnološki determinizem – kot da se nam v dobrem in slabem smislu pač obeta prihodnost, kakršno nam jo bo narekoval razvoj računalnikov. V treh pogovorih bomo poskušali z govorci iz različnih področij postaviti nekaj praktičnih in teoretskih izhodišč za naša razmišljanja o razvoju dela.

 

Mednarodni prostor srečevanja +Kantina skupaj z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova pripravlja cikel tematskih pogovorov, ki jih bo vodil glasbenik, publicist in aktivist Miha Blažič – N’toko. Namen pogovorov je širšemu krogu poslušalcev predstaviti različne aspekte določene teme, ter jih s sogovorniki skozi več zaporednih dogodkov na sistematičen in dostopen način obdelati. Prav zato se bodo pogovori odvijali v sklopih po tri dogodke – v prvem, ki se ima odviti v poznem pomladanskem času, se bodo govorci posvetili perečemu vprašanju prihodnosti dela, naslednji sklop, predviden za poletje, pa bo namenjen političnim premislekom na temo sodobnih migracij.

 

Petek, 1. junij 2018, ob 18:00

“O obljubah univerzalnega temeljnega dohodka” – UTD vse bolj pridobiva na popularnosti in se v obdobju izrazitega razkola med levico in desnico kaže kot idealna tehnokratska rešitev naših ekonomskih težav, s katero se lahko strinjajo vsi. Ob veliki popularnosti te ideje pa je osupljivo, kako malo konkretnih predstav imajo govorci o njej in s kakšno samoumevnostjo jo propagirajo. V debatah o UTD po navadi manjka prav zavest, da preoblikovanje trga dela ni nevtralni tehnološki projekt, ampak politični podvig. O političnih in ekonomskih implikacijah uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka bomo govorili z dr. Markom Kržanom.

 

 
Priporočamo