MG+MSUM

NOVA MAPIRANJA EVROPE | Ibro Hasanović: Delavnica z migranti
Javna predstavitev: Petek, 5. oktober 2018 | 17.00—18.00
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova poteka delavnica z migranti, ki jo vodi umetnik Ibro Hasanović. Javna predstavitev rezultatov delavnice bo v petek, 5. oktobra 2018, ob 17. uri, v seminarju +MSUM-a. 

 

Umetnik se skuša skupaj z migranti iz Sirije, Irana in Afganistana, ki že nekaj let živijo v Sloveniji, skozi različne aktivnosti naučiti več o metodah pripovedovanja zgodb ("storytelling") in pridobljeno znanje izkoristiti za to, da bi izkušnje in zgodbe sodelujočih »materializirali« na kreativni način (v obliki skulptur, pisnih in video zapisov).

 

Ibro Hasanović je umetnik, ki ima tudi sam izkušnjo migranta. Rojen je bil leta 1981 v Jugoslaviji, kot otrok je preživel skoraj 10 let v Sloveniji, zdaj pa živi in dela v Bruslju. V svojem delu se osredotoča na geopolitične spremembe v nekdanji Jugoslaviji in njihove posledice, pri čemer obuja tako kolektivni kot individualni spomin. Zanimajo ga predvsem mikro-dogodki, ki se navezujejo na izkušnjo posameznika.

 

Delavnica poteka v okviru evropskega projekta Nova mapiranja Evrope, ki ga že drugo leto vodi Moderna galerija, s še tremi umetnostnimi in kulturnimi institucijami iz Srbije, Avstrije in Velike Britanije: Muzejem istorije Jugoslavije iz Beograda, Akademie der bildenden Künste z Dunaja in Middlesbrough Institute of Modern Art (mima).

 

_____________________

Namen projekta Novi mapiranja Evrope je ustvarjati nova védenja o kulturni dediščini migrantov v Evropi. Beseda »migranti« se tu ne nanaša le na nedavne prišleke v Evropo, ampak tudi na migrante, ki prihajajo v Zahodno Evropo z njenega juga že vse od šestdesetih let in so v Nemčiji in Avstriji poznani kot gastarbajterji. V Veliki Britaniji so to že trdno zasidrane multikulturne populacije, ki izhajajo iz t.i. Widnrush migracije v petdesetih letih, ko se je spodbujalo priseljevanje v Veliko Britanijo iz dežel Commonwealtha, in bolj nedavni prišleki, ki prihajajo, sicer na drugačen način, zaradi mednarodnih odnosov in postkolonializma. V Srbiji ima beseda »migrant« poseben pomen glede na devetdeseta leta, ko je prišlo do migracij v Srbijo in iz nje zaradi razpada Jugoslavije. Poleg tega obsega pojem migranta še ljudi, ki so v Jugoslavijo prispeli iz raznih afriških in azijskih držav v okviru kulturnih in izobraževalnih programov gibanja neuvrščenih v časih, ko je bila Jugoslavija ena vodilnih držav tega gibanja.

 

Projekt sestavljajo sokurirane razstave, ki jih spremlja bogat program javne mediacije, umetniške rezidence, skupna spletna platforma (www.newmappingsofeurope.si) in mednarodna konferenca. Projekt ima dvojen namen: obravnavati pretekle pojave, povezane z migracijo, in jih povezati s sedanjimi migracijami.

 

Prva razstava v okviru projekta, To je voda / This is Water, se je v Middlesbroughu končala 6. oktobra letos, osredotočala pa se je na zgodovino migracij, ki so preoblikovale današnjo podobo Velike Britanije. Razstavo so spremljali mediacijski programi v sodelovanju z migranti, ki niso bili le organizirani zanje, temveč so bili tudi sami migranti aktivno vpeti v ustvarjalne procese.

 

Razstava Moderne galerije z naslovom Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, bo na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova od 7. marca do konca avgusta 2019. Razstava se bo posvetila gibanju neuvrščenih (GN) s posebnim poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike, v sodobni kontekst pa jih bo postavila z vprašanjem: Bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če ja, kakšna bi bila?

 

 

Delavnico organiziramo v sklopu projekta Nova mapiranja Evrope.​ Nova mapiranje Evrope je dveletni projekt sodelovanja štirih umetnostnih in kulturnih institucij iz Srbije, Slovenije, Avstrije in Velike Britanije, ki bo ustvaril nova védenja o kulturni dediščini migrantov v Evropi ter naredil kulturne in umetnostne institucije bolj dostopne lokalnim skupnostim migrantov prve in druge generacije ter novim skupnostim prosilcev za azil in beguncev. Projekt bodo sestavljale sokurirane razstave, ki jih bodo spremljali bogat program javne mediacije, umetniške rezidence, skupna spletna platforma in mednarodna konferenca. Projekt ima dvojen namen: obravnavati pretekle pojave, povezane z migracijo, in jih povezati s sedanjimi migracijami.

 

 
Priporočamo