MG+MSUM

PREDAVANJE | Lev Kreft: Mi strgamo možgane z rašplo jezika
27. oktober 2017 | 18:00
#
#
#
#
#

Lev Kreft

Mi strgamo možgane z rašplo jezika

 

Vabimo vas na predavanje dr. Leva Krefta

Petek, 27. oktobra 2017, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a.

 

Predavanje, naslovljeno z verzom pesmi Majakovskega Pesnik – delavec iz leta 1918, se navezuje na oktobrsko revolucijo in avantgardno umetnost ter spremlja razstavo izbora del umetnikov iz nekdanje Sovjetske zveze, ki izhajajo iz avantgardne tradicije »rdečega oktobra in jih hranimo v zbirki Arteast 2000+.

Ob stoti obletnici oktobrske revolucije se bo predavatelj dotaknil sledečih vprašanj in časovnih mejnikov: kdaj se je začela in končala revolucija? Kdaj se je začela in končala revolucija ruske avantgarde ter kdaj se je začela in končala svetovna revolucija? Vzpostavil bo tezo, da je bil pretres Velike vojne potrditev avantgardnega stališča, da buržoazna kultura ni rešitev problema kapitalistične civilizacije, temveč del tega problema. Govoril bo o umetnosti množic, ki se je demonstrirala v plakatni kampanji ROSTA, propagandnih vlakih ter množičnih uprizoritvah ruske in svetovne revolucije. Nadaljeval bo s posledicami Proletkulta jeseni 1920 in odnosom evropskih avantgard do revolucije, ki se je gibal med revolucionarnim entuziazmom in njeno kritiko.

 

 

________________

Lev Kreft je diplomiral in doktoriral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. V »starih časih« je delal na Ljubljanski kulturni skupnosti, v Zvezi socialistične mladine v Beogradu in v Marksističnem centru Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. V »novih časih« je bil poslanec in podpredsednik Državnega zbora Republike Slovenije in profesor na ljubljanski univerzi. Predava estetiko, filozofijo umetnosti, kulturno zgodovino in filozofijo športa. Za zraven je bil še direktor Mirovnega inštituta v Ljubljani. Od 2016 je v pokoju.

 
Priporočamo