MG+MSUM

PREDAVANJE | Goran Trbuljak: Dokler je politikom dobro, ostali zgolj tarnajo
Sreda, 28. junij 2017 | 18:00
#
#
#
#

Goran Trbuljak

Dokler je politikom dobro, ostali zgolj tarnajo

 

Vabimo vas na pričevanje hrvaškega umetnika Gorana Trbuljaka, ki bo v okviru projekta Osemdeseta v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM.

 

Goran Trbuljak, ki že od poznih šestdesetih let deluje v okviru konceptualne umetnosti in t.i. novih umetniških praks, se ukvarja s položajem umetnosti v sodobnem svetu. Po eni strani so postali tradicionalni umetniški mediji, kot je slikarstvo, zastareli – nemogoče je slikati tradicionalne podobe, ne da bi bili smešni –, po drugi strani pa lahko vsaka praksa postane umetnost, če jo kot tako sprejmejo občinstvo in umetnostne institucije. V igrivih in ironičnih delih Trbuljak raziskuje možnosti ustvarjanja slike v času, ko se tako dejanje zdi "nemogoče", in mehanizme, kako je nekaj sprejeto kot umetnost.

 

Goran Trbuljak je s svojim delom Referendum vključen v zbirko Moderne galerije Arteast 2000+, sodeluje pa tudi na razstavi Dediščina 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti. Njegovo pričevanje bo temeljilo na zapiskih iz »slikarjeve beležnice« na temo »lastnega slikarstva« in nekaterih dilem okrog njega.

 

 
Priporočamo