MG+MSUM

POGOVOR | Polona Tratnik | Umetnost kot intervencija
Torek, 16. maj 2017 | 19:00 | Seminar +MSUM
#
#
#
#
#
#

Pogovor ob novi knjigi Polone Tratnik, Umetnost kot intervencija, v torek, 16. maja 2017, ob 19. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM.

 

Kaj umetnost zmore narediti, je sodobna interventna umetnost zares relevantna kot kritična praksa?

 

O tem in drugih aktualnih in kompleksnih vprašanjih se je avtorica pogovarjala z gostoma Levom Kreftom, profesorjem za estetiko, in Jurijem Krpanom, umetniškim vodjo galerije Kapelica. Moderirala je antropologinja Neža Mravlje.

 

Knjiga teoretičarke, predavateljice in umetnice Polone Tratnik je temeljno izvirno delo na področju teorije sodobne umetnosti in kulture, ki povezuje več področij: filozofijo umetnosti in kulture, umetnostno zgodovino in družboslovje, filozofijo znanosti in tehnologije, teorijo novih medijev, komunikologijo, semiotiko idr. Avtorico zanimajo zlasti umetniški in teoretski prispevki, ki angažirano pristopajo k družbeno aktualnim vprašanjem. Zgodovinsko in problemsko razčlenjuje njihovo specifičnost v navezavi na sodobno kulturo in jih razločuje od modernih oblik angažirane umetnosti, saj so strukturno in organizacijsko običajno bolj podobne projektnim formacijam iz drugih sodobnih družbenih polj (znanstvenim, a tudi ekonomskim), umetnostna institucija, kot je vzpostavljena danes (in kot smo jo pravzaprav podedovali iz modernosti), pa jim večinoma ne sledi. Zakaj so v knjigi razčlenjeni načini naravnost paradigmatični za današnji čas in zakaj se srečujemo s tako spremenjeno obliko umetnosti v sodobnem času, kaj je zanjo značilno, kakšna je njena funkcija, vloga? Avtorica zagovarja kritično držo umetnosti, zlasti na sledi kritične teorije družbe.

 

 

Več o knjigi in avtorici.

 

Organizira: Založba Sophia v sodelovanju z MG+MSUM.