MG+MSUM

PROJEKCIJA FILMA in POGOVOR | Punk po punku?
06. april 2017 | 18:00 | Moderna galerija, Avditorij
#
#
#
#
#
#
#

Projekcija dokumentarnega filma Odpadki druge generacije – po stopinjah nekega punka (avtorici Dunja Danial in Jasna Babić)

 

O punk ideologiji, kulturi, glasbi, skvoterskem gibanju, svobodoljubju in politični borbi pod zastavo anarhizma od začetka 90ih let prejšnega stoletja dalje nam pripovedujejo aktivni pripadniki undergrounda: glasbeniki, aktivisti, skvoterji, glasbeni promotorji in organizatorji. Iz prve roke, neposredno. Več o

filmu: http://www.odpadkipunkdok.si/index.html

 

POGOVOR: Punk po punku?

 

Moderator: Marko Rusjan

Sodelujejo: Jasna Babić, Brane Zorman, Igor Bašin

 

Ali je punk mrtev ali živ? Ali je samo še zgodovinski pojav, o katerem se pišejo knjige in postavljajo razstave? Ali punk vendarle živi neko drugo življenje? Punk, ki se je kot glasbeni žanr in gibanje ob koncu sedemdesetih let pojavil tudi v Sloveniji, je svoj zenit doživel v prvi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja, nato pa se s celotno generacijo preobrazil v druge oblike izražanja ali pa izginil. V devetdesetih so se pojavile nove inkarnacije punkovskega gibanja, od katerih so nekatere bolj, druge pa manj spominjale na dogajanje v osemdesetih letih. Skozi pogovor bomo skušali premisliti, ali lahko govorimo o enem in istem gibanju ter katere so podobnosti oziroma razlike v delovanju na t. i. alternativni sceni v osemdesetih in kasneje od leta 1991 (točke osamosvojitve Republike Slovenije) dalje. In ne nazadnje nas bo zanimalo, zakaj so upornost, kreativnost in preobračanje tradicije v glasbi ter angažiranost v glasbi in umetnosti tudi dandanes še kako pomembni oziroma v luči aktualne politične situacije in družbene klime prav tako potrebni kot pred tridesetimi in štiridesetimi leti.

 

 

 

________________________

Jasna Babić je dolgoletna organizatorka koncertov v Klubu Gromka v okviru RAFAL kolektiva, aktivno je sodelovala v ljubljanskem skvoterskem gibanju na prelomu tisočletja, avtorica monografije V vrtincu subkultur.

 

Brane Zorman je ustanovni član glasbene zasedbe O! Kult v osemdesetih letih, kasneje dejaven na področju elektronske in eksperimentalne glasbe, posveča se raziskovanju zvoka in zvočni umetnosti, soustanovitelj Cone Zavoda za procesiranje sodobne umetnosti.

 

Igor Bašin je glasbeni publicist, voditelj in urednik glasbenih oddaj, nekdanji glasbeni urednik na Radiu Študent, nekdanji član glasbene zasedbe Štirje pravi dedci, avtor monografije Novi Rock: rockovski festival v Križankah 1981 – 2000.

 

Marko Rusjan je glasbeni publicist, član glasbene zasedbe Iamdisease in Man in the Shadow, soavtor 13. brat zina, nekdanji vodja in organizator dogodkov v Kulturnem centru Mostovna v Novi Gorici, avtor monografije Strah pred svobodo: hardkor in upor.