MG+MSUM

RAZSTAVNI PROGRAM | Srečo Dragan: Prostor, vržen iz tira
22. december 2016 — 05. marec 2017
#
#

JAVNA VODSTVA

 

Četrtek, 12. januar 2017, ob 17.00, vodi Srečo Dragan

Četrtek, 19. januar 2017, ob 17.00, vodi Srečo Dragan

Četrtek, 2. februar 2017, ob 17.00, vodstvo v kombinaciji z razstavo Nizkoproračunske utopije-reciklirano prvič, vodi Adela Železnik

Sreda, 8. februar 2017, Slovenski kulturni praznik, ob 11.00, 12.00, 16.00, 17.00, vodeni ogledi

17.30–18.00 NoO PARENTAL ADVISORY, igrivi vodeni ogled za otroke od 5. do 12. leta

Četrtek, 23. februar 2017, ob 17.00, vodi Anja Srdoč

Četrtek, 2. marec 2017, ob 17.00, vodi Srečo Dragan

 

 

PREDAVANJA, +MSUM, SEMINAR

 

Sreda, 25. januar 2017, ob 18.00

Franc Solina: Novomedijski umetniški projekti kot most med realnim in virtualnim svetom

Predavanje bo opisalo dolgoletno sodelovanje med prof. Srečom Draganom in prof. dr. Francem Solino pri realizaciji interaktivnih, računalniško zasnovanih umetniških instalacijah. Predstavljeni bodo izzivi takega interdisciplinarnega povezovanja in prednosti, ki izvirajo iz opisanega sodelovanja, tako s tehničnega oziroma znanstvenega vidika, kot tudi z umetniške perspektive.

 

Franc Solina je profesor računalništva in informatike na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Od leta 2014 predava tudi na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na magistrskem študiju Videa in novih medijev.

S Srečom Draganom sodeluje pri ustvarjanju novomedijske umetnosti že od leta 1995.

S svojimi sodelavci v Laboratoriju za računalniški vid je skrbel za tehnično plat številnih Draganovih umetniških instalacij. Skupaj s prof. Draganom pa je uveljavil tudi interdisciplinarno, projektno zasnovano sodelovanje med študenti računalništva in umetnosti na Univerzi v Ljubljani.

 

Sreda, 15. februar 2017, ob 18.00

Janez Strehovec: Gibljive podobe danes – ob razstavi Sreča Dragana Prostor, vržen iz tira

Predavanje se usmerja k obravnavi video umetnosti v okviru današnje medijske kulture in družbenih omrežij, pri katerih se dogaja izjemen količinski razmah gibljivih podob, kar vodi tudi k novim kulturnim paradigmam (recimo novodobni kogito Snemam, torej sem in »selfi« kot komunikacijsko in hkrati terapevtsko orodje). Pozornost bo namenjena tudi Draganovi avtorski konceptualizaciji lastnega arhiva, ki umetnika postavlja v novo, izrazito konceptualno vlogo.

 

Dr. Janez Strehovec je direktor zasebnega Inštituta za nove medije in elektronsko literaturo in avtor osmih knjig s področja estetike, filozofije umetnosti, novih medijev in digitalne besedilnosti. Njegova najnovejša znanstvena monografija je Text as Ride, izšla 2016. v knjižni zbirki Computing Literature pri ameriški univerzitetni založbi WV.

 

Sreda, 22. februar 2017, ob 18.00

Igor Španjol: OHO in zgodnja dela Nuše in Sreča Dragana

Predavanje se bo osredotočilo na zgodnje obdobje nekdanjih ohojevcev, ki sta v svojem delu stopnjevala novo estetiko samovoljne poetične selekcijske in kombinacijske geste ter »romantike« materiala. Medtem ko je Šalamun izvajal performativne akcije, Dragan pa happeninge, in sta razstavljala ludistične in ironične objekte iz materialov, ki jih je ponujala takratna družba, sta odpirala novo poglavje v razvoju umetnosti.

 Igor Španjol je kustos v Moderni galeriji. 

 

 

DELAVNICE

 

Sobota, 14. januar 2017

11.00–13.00 KLUB MINIMALISTOV: Vrženi iz tira – delavnica video instalacije

 

Primerjali bomo video kot samostojno izrazno sredstvo ter kot eno od izraznih sredstev

»nove umetniške prakse«. Uporabili bomo sredstva, ki jih ponujajo sodobne tehnologije in v

tehniki računalniške animacije naredili enostavne digitalne video umetnine.

 

 

Sreda 8. februar 2017 – Slovenski kulturni praznik

16.00–18.00 PREŠERNOV DAN: Stonoga – delavnica performansa za otroke

 

Raziskovali bomo izrazne možnosti performansa in hkrati uporabljali video tehniko kot sredstvo dokumentiranja naših umetniških akcij.

 

Sreda 1. marec 2017

10.00–13.00 ZIMSKI 3M: Video šus – počitniška delavnica

 

Eksperimentirali bomo z možnosti izražanja »novih medijev« in se ukvarjali z likovnim razumevanjem video površine kot lebdeče slike.

 

 

Čipke – marčevska delavnica za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost

Druženje in delavnica o osnovah elektronike in programiranja. Za udeležbo na čipkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in ročice. Na razpolago bodo vsi osnovni materiali, ki jih bodo udeleženke rabile za izdelavo projekta.

V sodelovanju z Rampa Laboratorijem.

Datum bomo še sporočili.