MG+MSUM

POGOVOR | Sergej Kapus in Tugo Šušnik
Sreda, 21. december 2016 | 18.00
#
#
#
#
#

Vabimo vas na pogovor z dvema slikarjema, Sergejem Kapusom in Tugomirjem Šušnikom, ki bo v sredo, 21. decembra 2016, ob 18. uri na razstavi Novi prostori, nove podobe. Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 1. del v Moderni galeriji.

 

Sergej Kapus in Tugo Šušnik sta s svojim delom pomembno zaznamovala likovno sceno osemdesetih letih. Veliko sta razstavljala doma in v tujini ter odprla nove umetnostne diskurze in likovni jezik. Bila sta tudi ustanovna člana Trajne delovne skupnosti kulturnih delavcev Equrna, ki je kot samo-organizirana umetniška zadruga z razstavno-prodajnimi akcijami začela delovati poleti 1981. Na pogovoru bosta umetnika spregovorila o njunem delu v povezavi z galerijo Equrna in umetniškem delovanju v osemedesetih letih.

 

Z umetnikoma se bo pogovarjala so-kustosinja razstave Novi prostori, nove podobel Asta Vrečko. 

 

 

__________________

Sergej Kapus (1950) je slikar, pesnik, umetnostni zgodovinar in likovni teoretik. Že med študijem umetnostne zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je začel ukvarjati z likovno teorijo, naravo vizualnosti in likovno prakso. Leta 1991 je v Moderni galeriji pripravil razstavo Podoba in snov, leta 2002 pa pregledno razstavo Slike. Izdal je študijo o Jožefu Petkovšku Ugrabljeni slikar (1998). Od leta 2005 pa predava na oddelku za slikarstvo ALUO v Ljubljani.

 

Tugo Šušnik se je rodil leta 1948 v Ljubljani, kjer je leta 1974 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost. Leta 1979 je opravil specialko pri prof. Andreju Jemcu in Jožetu Ciuhi. Leta 1979 in 1980 je s Fullbrightovo štipendijo študiral na Pratt Institute v New Yorku. Od leta 1996 je docent na Oddelku za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tega leta je imel tudi obsežno pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani. Leta 2004 je pridobil naziv rednega profesorja za risanje in slikanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Imel je več kot 50 samostojnih razstav in je sodeloval na več kot 160 skupinskih razstavah. Je dobitnik številnih nagrad, med drugim Župančičeve nagrade mesta Ljubljana in nagrade Prešernovega sklada, leta 2013 pa je prejel nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo.

 
Priporočamo