MG+MSUM

PREDAVANJE | Ješa Denegri | Oris umetnosti osemdesetih v jugoslovanskem kulturnem prostoru
Četrtek, 24. november 2016 | 18.00
#
#
#
#
#
#

Vabimo vas na predavanje Oris umetnosti osemdesetih v jugoslovanskem kulturnem prostoru, ki ga bo imel umetnostni zgodovinar in kritik Ješa Denegri v četrtek, 24. november 2016, ob 18. uri v avditoriju MG.

 

Predavanje spada v projekt OSEMDESETA, ki vključuje trojico razstav, posvečenih osemdesetim letom in njihovi dediščini.

 

 

__________________

Ješa Denegri je ena ključnih osebnosti jugoslovanske umetnostne scene, umetnostni zgodovinar, kustos, kritik in avtor številnih publikacij o jugoslovanski umetnosti 1970tih in 1980tih let. Živi v Beogradu, od leta 1965-1991 je bil kustos beograjskega Muzeja savremene umetnosti, do leta 2007pa je predaval na tamkajšnji Filozofski fakulteti.

 

Ješa Denegri je bil kustos mnogih razstav jugoslovanske umetnosti, mdr. tudi razstave Slika je ruševina, ki se gradi, ki je bila leta 1985 v Galeriji Equrna v Ljubljani in je delno rekonstruirana tudi na razstavi Novi prostori, nove podobe. V osemdesetih letih je bil tudi eden od komisarjev jugoslovanskega paviljona na beneškem bienalu.

 

Ješa Denegri se bo v svojem predavanju osredotočil na osemdeseta leta kot zadnje desetletje umetnosti v skupnem jugoslovanskem prostoru. V uvodnem delu bo predstavil spremembe kulturnih in umetnostnih paradigem modernizma- postmodernizma v jugoslovanskem in mednarodnem prostoru, v nadaljevanju pa bo nanizal primere razstavnih politik v osemdesetih, od jugoslovanskega paviljona na beneškem bienalu v obdobju 1980-1990 , do predstavitev posameznih umetnostnih scen na Hrvaškem, v Srbiji, Subotici in Sarajevu kot zadnjem osrednjem prizorišču jugoslovanskega umetnostnega prostora. 

 
Priporočamo