MG+MSUM

OKROGLA MIZA | Gospodarstvo in umetnost
Torek, 20. december 2016 | 18.00
#
#
#
#
#
#
#

Vabljeni sodelujoči: Duba Sambolec, Andrej Smrekar, Lenka Bajželj

Moderirata: Martina Malešič in Asta Vrečko

 

Družbene spremembe, politična kriza po smrti predsednika Josipa Broza - Tita in gospodarska kriza so neizbežno zaznamovale slovensko umetnost in kulturo osemdesetih let. Hkrati pa sta kultura in umetnost osvojili vse ravni družbe: oddaje na radiu in televiziji, časopise in popularna glasila, notranjost lokalov, bank in hotelov ter gospodarstvo. Podjetja so igrala pomembno vlogo na umetnostnem prizorišču, s finančno podporo različnim akcijam, s širjenjem svojih umetniških zbirk in vlaganjem v nove oglaševalske prijeme. S sogovorci bomo spregovorili o presečnih poljih gospodarstva in umetnosti v osemdesetih letih.

 

 

____________________

Lenka Bajželj je bila dolgoletna sekretarka Bienala za industrijsko oblikovanje od leta 1971 do 2002, v osemdesetih letih še vedno ključnega oblikovalskega dogodka, ki je združeval oblikovanje in industrijo.

 

Duba Sambolec je umetnica, ki je pri svojem delu redno sodelovala s slovenskimi tovarnami, kjer je tudi ustvarjala svoja dela. Bila je profesorica vizualnih umetnosti na akademijah v Oslu in Trondheimu na Norveškem, kjer je bila tudi predstojnica kiparskega oddelka. Redno razstavlja v Sloveniji in v tujini.

 

Andrej Smrekar, umetnostni zgodovinar, je bil med letoma 1977 in 1991 kustos in kasneje direktor Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, poleg tega pa je bil dejavno vpet tudi v proces revitalizacije Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva. Danes je zaposlen kot muzejski svetnik Narodne galerije. 

 
Priporočamo