MG+MSUM

PREDSTAVITEV KNJIGE | Franco Berardi – Bifo | Kognitarci in semiokapital
Četrtek, 24. november 2016 | 13:00
#
#
#

Franco Berardi – Bifo

Kognitarci in semiokapital

 

Četrtek, 24. 11. 2016, ob 13.00

Seminar Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

 

Vabimo vas na novinarsko konferenco in predstavitev nove knjige Franca Berardija - Bifa Kognitarci in semiokapital v četrtek, 24. novembra 2016, ob 13. uri v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. Knjiga je izšla pri zavodu za založniško, kulturno in producentsko dejavnost Maska.

 

Začetki knjige, v kateri Bifo očrta poglavitne tehnološke, kulturne in družbene premene, ki so v zadnjih petdesetih letih pripeljale do novih načinov proizvodnje (postfordizem), do prekarizacije dela in fraktalizacije finančnega kapitala, ter pokaže, kakšne posledice je to pustilo na družbenem telesu in njegovih gibanjih, segajo dve leti nazaj, ko je Maska, skupaj z Moderno galerijo maja 2014 v +MSUM-u organizirala dvodnevni seminar Semiokapitalizem, ki ga je vodil Bifo, izsledki tega seminarja pa so bili osnova za pričujočo publikacijo.

 

Na novinarski konferenci bodo sodelovali avtor publikacije Franco Berardi Bifo, avtor spremnega besedila Nikolai Jeffs in urednica zbirke Mediakcije, v okviru katere je izšla knjiga Amelia Kraigher.

 

Po predstavitvi bo knjigo mogoče kupiti tudi v knjigarni Depo in v knjigarni Moderne galerije. 

 

 

________________________

Franco Berardi – Bifo v pričujoči knjižici očrta poglavitne tehnološke, kulturne in družbene premene, ki so v zadnjih petdesetih letih pripeljale do novih načinov proizvodnje (postfordizem), do prekarizacije dela in fraktalizacije finančnega kapitala, ter pokaže, kakšne posledice je to pustilo na družbenem telesu in njegovih gibanjih. Skozi redefinicijo pomena politične akcije v dobi prekarnosti in analizo sodobne sestave dela s poudarkom na kognitivnem delu Berardi razdela znani marksistični pojem občega intelekta kot analitični koncept in splošno formo sodobne subjektivnosti. Svojo misel razvija v navezavi na izbrane zgodovinske dogodke, skozi katere sledi pogojem mišljenja in razumevanja prehoda od modernega industrijskega dela do kognitivnega dela, ki izvira iz novih tehnoloških možnosti.

— Amelia Kraigher

 

________________________

Minilo je sto let od sovjetske revolucije, moderni obeti o napredku in demokraciji tonejo, Evropsko unijo pa z združenimi močmi uničujejo finančni absolutizem, oživljeni nacionalizmi in vojna. Večina prebivalstva na Zahodu se na zaton kolonialne dediščine in nesposobnost demokratične politike, da bi ustavila finančno plenjenje, odziva z zatekanjem v rasizem in nacionalizem, obupano poskušajoč rešiti lastno usihajočo prevlado. Demokracija je na vseh celinah našega planeta postala impotentna, politični odpor pa se je izkazal za jalovega. Zato se moderna zgodovina umika dobi barbarske teme in nenehnega nasilja.

Napočil je trenutek, da v celoti uporabimo vsebino, vpisano v gibanje, ki se je začelo v šestdesetih letih, in izterjamo vnovično neodvisnost vednosti od kapitalističnega izkoriščanja in vojne. Napočil je trenutek za premik iz polja politične akcije k polju samoorganizacije kognitivnega dela.

— Franco Berardi – Bifo, Kognitarci in semiokapital

 

 

________________________

Franco Berardi – Bifo (1949) je svetovno znani marksistični in medijski teoretik, kulturni aktivist, eden najvidnejših pripadnikov avtonomističnega gibanja v Italiji 70. let in ustanovitelj razvpite piratske postaje Radio Alice. Objavil je okoli trideset odmevnih teoretskih knjig in še več pomembnih esejev. Osredotoča se zlasti na vlogo medijev in informacijske tehnologije v postindustrijskem kapitalizmu.