MG+MSUM

PREDAVANJE | Ali filozofija prispeva k invazijskemu kompleksu v Evropi? | Nikos Papastergiadis
Ponedeljek, 29. avgust 2016 | 18:00
#
#
#

Nikos Papastergiadis

Ali filozofija prispeva k invazijskemu kompleksu v Evropi?

Predavanje

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM,  Monday, 29. august 2016 ob 18.00 uri, Seminar

 

Nikos Papastergiadis bo prikazal, kako se podoba begunca oblikuje s strahom pred drugim in kako so mehanizmi pridržanja spremenili pogoje pripadnosti. Orisal bo sodobne geopolitične sile, ki dajejo zagon novim oblikam avtoritarnosti, naraščajoči tesnobi glede meja in sovražnosti do beguncev, ter predstavil stališče, da ti porajajoči se premiki sprožajo nujno potrebo po novih konceptualnih okvirih za razumevanje dinamike sodobnih globalnih tokov in konceptov pripadnosti. Predstavil bo t.i. "invazijski kompleks", nov konceptualni hibrid, ki se opira na elemente psihoanalitične teorije in teorije kompleksnih sistemov ter na Agambenovo analizo suverenosti in "tabora" in s katerim pojasnjuje povečano tesnobo glede meja in legitimiranje nasilja do Drugega. Ob upoštevanju vrednosti, aplikacij in omejitev Agambenove analize ugotavlja, da tako državnocentrična moralna razprava o begunski krizi kot Agambenova metoda priviligiranih političnih zastopnikov v smislu suverene oblasti ne upoštevata vloge kompleksnosti. Kot avtor besedila »Invazijski kompleks in avstralska politična kultura« bo preveril, kako so te sovražne reakcije odražajo v Evropi v kompleksnem prepletanju starih strahov in novih fantazij. Zaključil bo s pozivom, da je treba preseči kritiko rasizma, ki temelji na nacionalni državi, in ponudil kot predlog razvoj nove paradigme – potencialne politike, ki upošteva zapleteno dinamiko globalnih tokov ter odpira pot za diskurz upanja, ki temelji bolj na pravicah človeka kot državljana.

 

 

Nikos Papastergiadis je direktor Raziskovalne enote za javne kulture na Univerzi v Melbournu. Je profesor na Fakulteti za kulturo in komunikacije na Univerzi v Melbournu in ustanovitelj – skupaj s Scottom McQuirom – raziskovalnega grozda Prostorska estetika. Je vodja povezovalnega projekta Avstralskega raziskovalnega sveta "Veliki zasloni in transnacionalna javna sfera" in glavni preiskovalec pri projektu ARC Discovery "Javni zasloni in transformacija javnega prostora". Šolal se je na Univerzi v Melbournu in na Univerzi v Cambridgeu. Preden se je pridružil Šoli za kulturo in komunikacije, je bil namestnik direktorja Avstralskega centra na Univerzi v Melbournu, vodja Centra za ideje na Victorian College of Arts in predavatelj za sociologijo. Bil je prejemnik štipendije Simon na Univerzi v Manchestru. V karieri je deloval kot strateški svetovalec za različne vladne agencije pri vprašanjih, povezanih s kulturno identiteto. Sodeloval je pri številnih skupnih projektih z umetniki in teoretiki mednarodnega slovesa, kot so John Berger, Jimmie Durham in Sonya Boyce. Dolga leta je sodeloval z revolucionarnim mednarodnim časopisom Third Text kot sourednik in avtor, kar je temeljno vplivalo na pridobivanje izkušenj na področju interdisciplinarnih in medkulturnih raziskav ter še vedno močno oblikuje njegovo raziskovalno prakso.

 

Njegove objave vključujejo Modernity as Exile (1993), Dialogues in the Diaspora (1998), The Turbulence of Migration (2000), Metaphor and Tension (2004) Spatial Aesthetics: Art Place and the Everyday (2006), Cosmopolitanism and Culture (2012). Je tudi avtor številnih esejev, ki so bili prevedeni v več kot deset jezikov in so bili objavljeni v pomembnih katalogih, kot so na primer katalogi ob bienalih v Sydneyju, Liverpoolu, Istanbulu, Gwangjuju, Tajpeju, Lyonu, Solunu in Documenti 13.