MG+MSUM

2005-2015 | »Za-slišanje« Marka Pogačnika
22. marec 2016 | 17:00 | +MSUM | Prvo nadstropje
#
#
#
#
#

Marika & Marko Pogačnik: Vrata v Gajine prvinske svetove, Instalacija, kamen in platno, 2015, Foto: Dejan Habicht

 

Vabimo vas na »Za-slišanje« Marka Pogačnika, v torek, 22. marca, ob 17.00 uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3. Dogodek organiziramo na razstavi Krize in novi začetki. Umetnost v Sloveniji 2005-2015.

 

Marka Pogačnika bodo ob njegovem nedavnem imenovanju za »UNESCO Umetnik za mir«  »za-sliševali« kustosi in nekateri mlajši umetniki, katerih dela, ki so uvrščena na razstavo, se nanašajo na projekte skupine OHO: Vesna Bukovec, Janez Janša in Janez Janša, Roman Uranjek (IRWIN).   

 

 

Marko Pogačnik je v letih 1965-71 deloval v okviru umetniškega gibanja in skupine OHO, od 1971-79 pa v poljedelsko-umetniški komuni v Šempasu. Od takrat dalje dela na področju integralne ekologije in geokulture. Razvil je litopunkturo - umetnost akupunkture krajev in mest s pomočjo znamenj imenovanih kozmogrami. Izbor knjig: Elementarna bitja, Draga Zemlja, kako ti gre, Ko se Boginja vrne, Skrivno življenje Zemlje. Je predsednik Društva za sožitje človeka, narave in prostora VITAAA iz Ljubljane.

 

5. februarja letos so Marka Pogačnika na sedežu organizacije združenih narodov v Parizu slovesno imenovali »Unescov umetnik za mir«., s čemer se je uvrstil med druga svetovno znana imena kot so arhitektka Zaha Hadid ali glasbenik Gilberto Gil. V skladu s poslanstvom, ki ga prinaša naziv, se bo Pogačnik vključil v Unescove dejavnosti, namenjene ozaveščanju javnosti o delovanju in ciljih organizacije. Umetnik za mir se v projekte Unesca dejavno vključuje dve leti, visoki naziv pa obdrži vse življenje.

 
Priporočamo