MG+MSUM

2005-2015 | Andrej Šprah | Posamezniki in skupnosti v vrtincih posttranzicije: vrhunci slovenskega filma 2005–2015.
08. marec 2016 | 19:00 | Lokacija: Slovenska Kinoteka
#
#
#
#

Foto: Davorin Marc: Wagon Wheels, Slovenija, 2013, 2x16mm, čb, 5'

 

Predava: Andrej Šprah

Lokacija: Slovenska Kinoteka

Torek, 8. marec 2016 ob 19.00 uri

 

Izbor filmskega programa razstave Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015, ki sta ga pripravila dolgoletna sodelavca Slovenske kinoteke Nil Baskar in Jurij Meden, prinaša pestro bero različnih filmskih del. Selekcija zajema vse filmske zvrsti – od igranega do dokumentarnega od animiranega do eksperimentalnega filma, vrsto raznorodnih ustvarjalnih pristopov in estetik ter različno uveljavljena avtorska imena (v programu imamo tako zaključno dela izjemnega opusa Matjaža Klopčiča, kot tudi prvence, ki so postali takojšnje klasike domače kinematografije).

 

Predavanje bo skušalo program kontekstualizirati v navezavi na širše družbene in kulturne okoliščine obravnavanega desetletja, v odnosu do filmske situacije v slovenski kinematografski krajini ter predvsem v povezavi s ključnimi kulturnimi paradigmami, ki jih izbrana filmska dela bodisi zastopajo ali preizprašujejo. Na temelju dejstva, da je izpostavljeni čas zaznamovala vrsta ustvarjalcev različnih generacij, bomo skušali opredeliti problemsko polje, v katerem so najbolj razvidne ključne tendence heterogenega niza del, za katera je kljub ekonomski krizi obdobja, značilna silovita idejna prodornost in izvedbena suverenost.

 

Predavanje bo zaokrožil film Davorina Marca, ki se projicira hkratno z dveh 16-mm projektorjev.

 

 

Davorin Marc: Wagon Wheel

Kratki film, 2013

2x16mm, čb, 5'

Torek, 8. marec 2016 ob 19.00 uri

Reaktivacija Davorina Marca je največja stvar za slovenski film novega tisočletja, Wagon Wheel pa njegov Dichtung und Wahrheit. Film hrani Slovenska kinoteka.

 
Priporočamo