MG+MSUM

2005-2015 | Via Negativa | Sto zdravic
14. marec 2016 | 19:00
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Vabimo vas na prvo ponovitev solo performansa Sto zdravic v izvedbi poljske performerke Anite Wach, ki bo v ponedeljek, 14. marca, ob 19. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, 2. nadstropje.

 

Nazdravljamo na sedanjik brez dlake na jeziku. Na preteklik brez čustveno zaznamovanih besed. Na prihodnjik brez pogojnikov. Na pogojnik z jasnimi pogoji uresničitve. Na tvornik, iz katerega je razvidno, kdo je vršilec dejanja ali povzročitelj stanja. In na vse nas, prisotne in odsotne. Na vse, ki so že na smrt zdolgočaseni, še zmeraj neskončno zmedeni, dokončno razočarani in brez pravega razloga žalostni. Konec bo za vse enak; nihče ne bo ostal trezen.

 

Sto zdravic je praznovanje. Poslavljamo se od romantične ideje umetnika producenta in nazdravljamo umetniku konzumetnu. Umetnik kot utelešenje “resnične, avtentične, pristne človeške produkcije” ne obstaja več. Danes umetnik lahko samo še izumlja različne oblike potrošnje. “Umetnost danes ne stoji več na izvoru umetniškega dela, temveč na njegovem koncu. Podpis umetnika ne pomeni več, da je umetnik ustvaril nek poseben objekt, temveč da je z določeno uporabo tega objekta dosegel, da je postal zanimiv.” (Boris Groys, The Artist as Consumer, 2008)

 

Performans je bil prvič izveden na Poljskem, kjer je bil posvečen praznovanju rojstva poljskega gledališkega režiserja in vizualnega umetnika Tadeusza Kantorja, v Sloveniji je bil premierno uprizorjen na slovenski kulturni praznik 8. februarja in posvečen Francetu Prešernu in kulturi, ki se razrašča na njegovem grobu.

 

Ustvarjalci

Zamisel: Anita Wach, Bojan Jablanovec

Koreografija in izvedba: Anita Wach

Koncept in režija: Bojan Jablanovec

Glasba: Glenn Miller, Michael Nyman, The Stooges, Alfred Schnittke

Producentka: Špela Trošt

Produkcija: Via Negativa s podporo Mestne občine Ljubljana

Koprodukcija: Maat Festival Lublin, Ja Ja Ja Ne Ne Ne Association Warsaw

Premiere: 4. december 2015, Maat Festival Lublin / 8. februar 2016, +MSUM Ljubljana

www.vntheatre.com

 
Priporočamo