MG+MSUM

OKROGLA MIZA | Deset let, ki so pretresla Evropo
03. februar 2016 | 18:00
#
#
#
#
#
#
#

Foto: Sunčan Patrick Stone

 

Okrogla miza v okviru programa razstave Krize in novi začetki. Umetnost v Sloveniji 2005-2015 (22. 12. 2015 — 3. 4. 2016)

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

 

Sodelujoči: Filip Muki Dobranić, Sarah Lunaček, Domen Savič, Taja Topolovec

 

Koncept in moderacija: Anej Korsika

 

“V krizah izbruhne družbena epidemija, ki bi se vsem prejšnjim epoham zdela brezum - epidemija hiperprodukcije. Družba se nenadoma znajde prestavljena nazaj v stanje trenutnega barbarstva; zdi se, da sta ji lakota in vsesplošno vojno pustošenje spodrezala vsa življenjska sredstva: industrija in trgovina se zdita uničeni, a zakaj? Ker ima družba preveč civilizacije, preveč življenjskih sredstev, preveč industrije, preveč trgovine.” Besede, ki sta jih v Komunističnem manifestu zapisala Karl Marx in Friedrich Engels ne zvenijo kot, da bi bile stare skoraj 170 let, ampak kot bi bile napisane včeraj. Od velike depresije leta 1929 je finančna kriza, ki se je začela leta 2007 najhujša kriza v zgodovini kapitalizma. V desetletju od leta 2005 do 2015 se je družbeno dogajanje pospešilo in zaostrilo. Tako imenovana arabska pomlad ni prinesla želenih sprememb, nasprotno, če kaj je bližnji vzhod danes v še slabšem položaju kot pred letom 2011. Gibanje Occupy Wall Street je imelo močan medijski odmev, vendar svojih političnih ciljev ni uspelo preoblikovati v organizirano politično alternativo. Tudi zmaga grške Sirize, ki je mnoge navdala z velikim upanjem, je bila s strani Evropske unije zadušena, tudi ob podpori slovenske politike. Slednja se z begunsko krizo sooča s postavljanjem bodeče žice, kljub gospodarski rasti pa še naprej vztraja na varčevalnih ukrepih. Brez pretiravanja lahko govorimo o desetletju, ki je po drugi svetovni vojni daleč najbolj pretreslo Evropo, ob analizi vzrokov in posledic finančne krize pa nas bo zanimalo tudi vprašanje novih začetkov. Kakšne alternative se oblikujejo in s kakšnimi težavami se ti projekti soočajo. Nazadnje, kakšni so obeti za desetletje v katerega smo vstopili letos?

 

Anej Korsika

 

 

_________________________

Anej Korsika (1985, Ljubljana) je politolog in publicist, ukvarja se s kritično teorijo družbe, predvsem s kritiko politične ekonomije. Objavlja v slovenskih in tujih medijih. Je sodelavec Inštitutaa za delavske študije.

 
Priporočamo